A közép-európai elnökökkel is találkozott Obama Varsóban

Barack Obama kétnapos lengyelországi látogatása szombaton ért véget. A fővárosba érkező politikus tárgyalt Donald Tusk miniszterelnökkel és Bronislaw Komorowski államfővel. Találkozott a lengyel rendszerváltás résztvevőivel, valamint más pártok vezetőivel és a szmolenszki  áldozatok hozzátartozóival is.

Obama szerint van esély a vízumrendszer megváltoztatására, amely lehetővé tenné a hosszabb amerikai tartózkodást a lengyeleknek, illetve a Visa Waiver Programhoz való csatlakozás lehetővé tenné a lengyelek számára a vízummentes utazást az Egyesült Államokba, ami a tengerntúlon élő jelentős létszámú lengyel diaszpóra miatt komoly könnyítés lenne a közép-európai ország lakosai számára. A találkozó érintette a gazdasági együttműködést, és a belarusz helyzetet is.

Obama varsói látogatásán komoly bejelentéseket is tett, amelyek legfőbb célja, hogy megerősítse a lengyelek szemében az utóbbi években egy kicsit megkopott Amerika-képet. Az ígéretek között szerepel többek között az, hogy az Egyesült Államok hamarosan állandó katonai bázist fog létesíteni Lengyelországban, ahol F-16 típusú vadászgépek, illetve C-130 Hercules szállítógépek fognak állomásozni. A légierő egységei azokhoz az amerikai katonákhoz fognak csatlakozni, akik a lengyel földön állomásozó Patriot-ütegeket fogják üzemeltetni. Obama ismételten aláhúzta: az USA kiáll szövetségesei mellett, és Lengyelországot is megvédi egy esetlegese agresszió ellenében. „Mindig Önök mellett állunk, és továbbra is együttműködünk a közös veszélyek legyőzése érdekében”, mondta az amerikai elnök.

A katonai együttműködésen kívül még egy további területen született egyezség a két ország között: a palagáz bányászatának ügyében. Lengyelországban komoly mennyiségű palagázt találtak az utóbbi években, amely jelentős hatással lehet az európai energiapiacra is. Időközben az Egyesült Államok mára meghatározó szereplő lett a palagáz piacán, miután az elmúlt évek technológiai fejlesztései nyomán mára földgázból már önellátóvá vált. Amennyiben a lengyelek szeretnének függetlenné válni az orosz gázszállításoktól, úgy az amerikaiakkal való együttműködés nagyon nagy segítség lehet számukra. „Az energetika terén fordulóponthoz érkeztünk. A lengyel-amerikai együttműködés új üzleteket, és nagyobb energiabiztonságot jelent majd”, emelte ki Donald Tusk a megállapodás jelentőségét.

A lengyel sajtóban nagy visszhangot váltott ki, hogy Lech Walesa, a Szolidaritás legendás alakja nem volt jelen az Obamával való találkozón. Walesa egy olaszországi könyvfesztiválon vett részt, és ezt a programot nem változtatta meg, ugyanis elmondása szerint az amerikai elnökkel nincs miről beszélnie.

Az államfői csúcstalálkozó

Obama látogatása egyértelműen megemelte a múlt hét végére, szintén Varsóba összehívott közép-európai államfői találkozó fényét is. Bár a csúcson Obama nem vett részt, csak az esti díszvacsorán beszélgetett az köztársasági elnökökkel, a lengyelek mindent megtettek annak érdekében, hogy a régió első embereit egy hatékony egyeztetésre hívják meg.

Az államfői csúcs egyik legfontosabb szereplője Viktor Janukovics ukrán elnök volt. A magasrangú vendég elmonda: Ukrajna nagy reményeket táplál az Európai Unió együttműködési projektje, a Keleti Partnerség iránt. Janukovics bízik abban is, hogy az együttműködésnek lesznek gyakorlati eredményei is.

Bár a lengyel EU-elnökség csak július 1-én lép majd hivatalba, az már most is látszik, hogy a varsói diplomaták mindent megtesznek annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szűk félévet a lehető leghatékonyabban használják fel. Ennek keretein belül kerül majd sor az elhalasztott Keleeti Partnerség csúcstalálkozóra is, amely eredetileg csúcs a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb eseménye lett volna, azonban azt „logisztikai okokra” hivatkozva töröltek. A lengyelek éltek a lehetőséggel, és a május végén betervezett csúcs helyett Varsóban megszervezték a Közép-európai országok kongresszusát, ahová Barack Obama amerikai elnök is ellátogatott.

Janukovics a varsói találkozón pénteken azt is elmondta, hogy Kijev jó viszonyt ápol a szomszédjaival és készen áll a további együttműködésre.

Az európai integrációs és a demokrácia felé vezető útja során Ukrajna a Közép-Európai szomszédjai és partnerei szolidaritását és támogatását élvezi, és ezért nagyon hálásak vagyunk” – idézte Janukovics szavait a Regnum orosz hírügynökség.

A magyar részvétel

A varsói államfői csúcson részt vett Schmitt Pál magyar köztársasági elnök is, aki elfoglaltságai miatt csak a közös program első felén tudott részt venni, így nem volt ott az esti díszvacsorán, és így nem találkozott Barack Obamával sem. Schmitt a délelőtti megbeszélésen kitért a magyar és a lengyel EU-elnökségek együttműködésére, valamint hazánk a demokratikus átalakulás során szerzett tapasztataira is, amelyek szerint segítséget adhatnak korunk észak-afrikai változásai számára is. „Tapasztalataink átadása közös feladatunk, amely jelentős hozzájárulás lesz az Európai Unió déli szomszédsági politikájához” emelte ki Schmitt. Magyarország EU-elnökként, de olyan uniós tagországként is, amely szomszédos Kelet-Európával, szoros figyelemmel kíséri a térség politikai folyamatait – jelentette ki.

Beszéde után a köztársasági elnök repülőre ült, és Rómába utazott, ahol XVI. Benedek és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában egy Liszt-koncertet tekintett meg. Azt sajnos nem tudni, hogy Schmitt miért nem akart találkozni Obamával, bár döntésével nem volt egyedül, ugyanis Traian Basescu román, illetve Borisz Tadic szerb elnök sem kívánt a Fehér Ház lakójával kezet rázni.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek