Rohamrendőrök a luxusfaluban

Normandia egyik legkedveltebb tengerparti üdülőhelyén, az alig négyezer lakosú Deauville-ban látja vendégül Franciaország a világ legfejlettebb országait tömörítő G8-ak csúcstalálkozóját a hét közepén.

A Párizstól két órányi autó-, illetve vonatútra található festői szépségű luxusfalut, ahol amerikai filmsztárok és milliárdosok is testőrök nélkül közlekednek, már május elején ellepték a csoportosan sétálgató rohamrendőrök, a találkozó idejére pedig megközelíthetetlen erőddé alakul át Deauville központja.

A csúcstalálkozó helyszínei – a kongresszusi központ, a két ötcsillagos szálloda, a kaszinó, valamint a 16 étterem (köztük egy Michelin-csillagos) – egymástól néhány lépésre találhatók a part mentén. A néhány hektáros területre a két nap alatt csak a meghívott államfők és az őket kísérő delegációk mintegy háromezer tagja léphet be. Rajtuk kívül négyezer újságíró, és természetesen a környékbeli utcák háromszáz állandó lakosa, valamint a rendezvény helyszínein dolgozók kapnak erre engedélyt. A települést az ötezer rendőr mellett a levegőben Hawk légvédelmi rakétákkal, az Atlanti-óceán felől pedig katonai cirkálókkal biztosítják.

A már hónapok óta érezhető felhajtásnak Philippe Augier polgármester szerint a helyiek is örülnek, hiszen Deauville kilencven százalékban az odalátogató vendégeknek, azaz a turizmusnak köszönheti virágzó gazdaságát. A városvezető egyébként nem tart a kirakatok betörésétől sem visszariadó globalizációkritikus tüntetőktől, nekik ugyanis lehetőségük sem lesz bejutni a településre, amely a szárazföld felől csak egyetlen útvonalon közelíthető meg. A rendőrség legalább 10 ezer tüntetőre számít a világ minden tájáról, akik a húsz kilométerre található Le Havre-ban kaptak engedélyt megmozdulásra. A francia kormány azonban minden eshetőségre gondolt: az esetleges rendbontókat kirendelt bírók fogják a helyszínen azonnal elítélni…

Központ kétemeletnyi mélységben

A könnyen megvalósítható rendvédelmi biztosítás mellett számos egyéb előnye is van az alig 150 éve, III. Napóleon császár féltestvére, Morny herceg által alapított Deauville-nak. Saját repülőterével, ötszáz korabeli villájával, hatalmas kaszinójával, az 1910-es években épült, óceánra néző ötcsillagos luxushoteljeivel, golfpályáival és világhírű lóversenypályájával a legkiválóbb infrastruktúrát kínáló tengerparti szórakozó- és pihenőhely Franciaország északi részén.

A település az utóbbi évtizedekben mindemellett bizonyította, hogy nemzetközi szintű események megrendezésére is alkalmas. Az önkormányzat a luxushotelek és a kaszinó tulajdonosainak támogatásával építette fel 1992-ben a 18 ezer négyzetméter alapterületű kongresszusi központot a part menti szállodák előtti szakaszon – a föld alá, hogy ne rontsa a kilátást az óceán felé. Csak az üvegtető árulkodik arról, hogy egy bunkerszerű építmény húzódik meg a szállodák előtt két emeletnyi mélységben.

A vállalkozás célja a lóversenyekkel és kaszinózással fémjelezett nyári üdülőszezon meghosszabbítása volt. A Lucien Barriere-csoport ennek megvalósítása érdekében évtizedeken át 6 százalékos pluszadó befizetését vállalta. Deauville így néhány év alatt az üzleti- és a konferenciaturizmus egyik fő célpontja lett, és a városba most már egész évben érkeznek a látogatók: a kongresszusi központban évente 180 rendezvényt tartanak. Itt rendezik meg minden szeptemberben az 50 ezer látogatót vonzó amerikai filmek, 1999 óta az ázsiai filmek fesztiválját, 2006 óta pedig több mint nyolcvan ország részvételével a nők társadalmi helyzetével foglalkozó Women’s Forumot, de a legnagyobb francia bankok, biztosítótársaságok és egyéb multinacionális vállalatok is itt tartják éves közgyűléseiket.

Egy férfi és egy nő

Politikusok sem most először tanácskoznak Deauville-ban. 2003-ban a G8-ak pénzügyminiszterei, az Európai Unió 2008-as soros francia elnöksége idején pedig az uniós védelmi miniszterek találkozóját tartották a normadiai üdülőfaluban. Államfői szintű megbeszélésnek 2010 októberében adott először helyszínt Deauville: itt fogadta Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.A helyszínt akkor egyébként nem a franciák, hanem az oroszok választották – mondta az MTI-Pressnek Jacques Belin, a kongresszusi központ igazgatója. A párizsi orosz nagykövetnek Deauville-ban van nyaralója, és a polgármesterrel elköltött egyik nyáresti vacsorán árulta el, hogy azt szeretné, ha Európa két vezetője ebben a különleges környezetben látná vendégül az orosz államfőt. A francia elnöki hivatal két héttel később megkereste a város vezetését, és hivatalosan is közölte az örömhírt.

A találkozó napján Medvegyev különgépe jelentős késéssel érkezett meg Deauville-ba. Az orosz kollegájára várakozó német kancellár és francia elnök vacsora előtt sétát tett azon a legendássá vált, fapallóval borított 650 méteres partszakaszon, ahol Claude Lelouch 1966-ban forgatta Oscar-díjas filmjét, az Egy férfi és egy nőt. A fotó, amelyen Anouk Aimé „szerepében” Angela Merkel, Jean Louis Trintignant helyett pedig Nicolas Sarkozy látható, bejárta a világsajtót.

A francia elnöki hivatal másnap telefonon jelezte a városnak: Európa vezetői annyira meg voltak elégedve minden szolgáltatással, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem Nizzában, hanem Deauville-ban rendezik májusban a G8-ak csúcstalálkozóját.

Deauville-nak egyébként érdekes magyar vonatkozása is van. A város egyik legszebb épülete, a Strassburger-villa Gustave Flaubert egykori telkén épült fel. Nevét amerikai tulajdonosáról, Ralph Beaver Strassburger sajtómágnás és versenyló-tenyésztőről kapta. Az ő meghívására érkezett Franciaországba Konrád Ignác festőművész, akit Strassburger 1948-tól kizárólagos szerződéssel foglalkoztatott lovai megörökítése céljából.

A magyar művész egyébként Alagon sajátította el a versenylófestés tudományát, és később Franciaországban kiváló anatómiai tudással és nagy technikai biztonsággal festette meg a világ legkiválóbb lovait. Mecénása halála után az örökös a villát Deauville városának adományozta Konrád Ignác képeivel együtt. A több tucat festmény jelenleg is megtekinthető a múzeumként működő épületben.

MTI

Friss hírek