Medvegyev: Őrizzük a győzelem eredményeit!

Oroszországban idén 66. alkalommal rendezték meg a Győzelem Napja nagyszabású ünnepségsorozatát a náci Németország felett aratott 1945-ös diadal emlékére. Bár a meteorológusok esőt jósoltak, a szervezők napfényes időről is gondoskodtak a jeles nap alkalmából – mesterségesen oszlották fel ugyanis a felhőket az ünnepség előtt.

Az ünnepségsorozat központi színhelye a moszkvai Vörös tér volt, ahol helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött meg a Nagy Honvédő Háborúra való megemlékezés. Az ünnepélyes zászlófelvonás után Dmitrij Medvegyev elnök mondott beszédet, melyben a szabadság és a méltóság megőrzésének fontosságát emelte ki.

Léteznek olyan dolgok, amikről semmilyen körülmények között sem mondhatunk le. Ilyen a nép szabadsága és a haza méltósága. Ezek mindenki számára sokat jelentenek, és ezek tesznek minket egységes és erős nemzetté” – hangsúlyozta az elnök az Interfax tudósítása szerint. „A mi generációnk feladata, hogy megvédjük és megőrizzük a győzelem által elért vívmányokat és a békét.”

Medvegyev a hősök emlékének idézése után a jövő feladataira is rátért, a globális stabilitás fenntartása mellett különös figyelmet fordítva az orosz haderő reformjának és modernizációjának kérdésére is.

Az ünnepi beszédet követő, több mint egyórás díszszemle során szemmel látható volt, hogy az orosz állam nemcsak szavakban igyekszik növelni hadereje presztízsét. A felvonuláson 20 000 katona vett részt és több mint száz katonai eszköz került bemutatásra. Az orosz hadsereg felkészültségét többek között a Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta, az S-400 Triumf légvédelmi rendszer, a Pantsir-S1 légvédelmi rendszer és az Iszkander-M harcászati rakétarendszer demonstrálta, de megjelentek például a Szmercs rakéta-sorozatvetők, a BTR-80 páncélozott szállító harcjárművek és a T-90 harckocsik is. A parádé csúcspontján öt Mi-8 helikopter repült át a felvonulók felett, orosz állami és katonai zászlókat lobogtatva.

A felvonuláson hagyományosan részt vevő világháborús veteránok hat járművön érkeztek, ami meglepően kevés az elmúlt évi húszhoz képest. A statisztikák szerint a veteránok száma tavaly óta a felére csökkent, csak Moszkvában 21 ezren hunytak el egy év alatt.

Az ünnepséget megelőző felkészülési folyamat meglehetősen hosszú volt, és több jelmezes főpróbát is magába foglalt. A szervezők sem pénzt, sem időt nem sajnáltak a Győzelem Napja méltó megemlékezésétől. Az ehhez szükséges napfényes időjárást a korábbi évek gyakorlatának megfelelően mesterségesen biztosították, a felhők eloszlatása a Gazeta.ru szerint akár ötvenmillió rubelbe (kb. 330 millió Ft) is kerülhetett. Az ünnepség összköltsége ehhez mérten is hatalmas. A moszkvai polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján csak a felvonulási útvonallal kapcsolatos költségek, mint például az útburkolat felújítása, több mint harmincmillió rubelre rúghatnak. Az ünnepi dekoráció további 110 millió rubeles kiadást jelentett. A fővárost 1 050 plakát, 35 banner és több mint 18 000 zászló díszítette a jeles nap alkalmából, és 830 ezer négyzetméternyi területet ültettek be virágokkal. A díszszemlén 1 500 fős zenekar játszott, melyben civil és katonazenészek egyaránt részt vettek.

Az esemény biztosításáról több mint 20 000 fős erő gondoskodott, csupán a felvonulás zavartalanságáért háromezer rendőr felelt. Számos fémdetektor és keresőkutya segítségével igyekeztek kiszűrni a tömegből a gyanús elemeket, a metróállomásokon és más kiemelten veszélyeztetett helyeken pedig speciális biztonsági intézkedések léptek életbe. A moszkvai rendőrség információs osztályának vezetője, Viktor Birjukov úgy nyilatkozott, hogy semmiféle incidens nem történt az ünnepség alatt.

Nemcsak Moszkvában emlékeztek meg a Győzelem Napjáról. Oroszország több mint húsz városában, például Szentpéterváron, Szmolenszkben, Murmanszkban, Kalinyingrádban, Jekatyerinburgban, Asztrahányban, Volgográdban és Vlagyivosztokban is katonai parádéval ünnepelték május 9-ét.

Május 9-e az egyik legfontosabb ünnepnapnak számít a poszt-szovjet államok többségében, így nagy ünnepségeket csaptak például Belaruszban, Ukrajnában vagy Kazahsztánban is. Ukrajnában idén azonban a Győzelem Napja éles társadalmi ellentéteket is kiváltott a szovjet szimbólumok használata miatt.

Szálkai Kinga

Friss hírek