Egymillió aláírással tiltanák az atomenergiát az EU-ban

Werner Faymann, az osztrák szociáldemokrata kancellár hétfőn, április 25-én az atomenergia-ellenes aktivistákhoz csatlakozva nyilvánosan kampányolni kezdett a nukleáris energia betiltásáért az Európai Unióban. A kancellár egy európai polgári kezdeményezést is indítana az atomenergia ellen.

„Az atomenergia-lobbinak több pénze van, mint nekünk, több pénzügyi forrása van, mint nekünk, de mi egy emberibb, atomenergia nélküli jövőt akarunk létrehozni Európában!” – jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár egy atomenergia-ellenes tüntetésen Bécsben.

Az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű katasztrófájának 25-ik évfordulója világszerte tiltakozásokat eredményezett, Németország-szerte összesen körülbelül 120 ezren tüntettek, Strasbourg-ban a német-francia határnál pedig halottnak tettették magukat a demonstrálók.

Faymann kancellár szóvivője, Leopold Szemeliker az EurActivnak azt mondta, a kormányfő célja az volt, hogy mozgósítsa az európai közvéleményt az atomenergia ellen, amely „akár egy európai polgári kezdeményezés irányába is vezethet” (lásd linkdossziénkat az Európai Polgári Kezdeményezésekről).

A szóvivő biztos volt abban, hogy egy hasonló kezdeményezés a nukleáris energiáról jogilag érvényes lenne, a polgári kezdeményezésekhez az aláírásgyűjtést ugyanis először az Európai Bizottságnak kell engedélyeznie. Szemeliker szóvivő azt mondta: „dolgozunk ezen, és biztosak vagyunk, hogy meg fogjuk találni a módját”, hogy kezdeményezni lehessen az atomenergia betiltását. Szemeliker elmondta, a kezdeményezés komoly „politikai eszköz” lenne ahhoz, hogy megmutassák, „Európa-szerte az emberek többségének más a véleménye, mint a kormányok többségének”.

Az Eurobarometer egykori felmérése a nukleáris biztonságról, amelyet 2007 februárjában, még jóval a japán fukusimai atomerőmű tragédiája előtt jelentettek meg, azt mutatta, hogy az európaiak 53 százaléka már akkor úgy gondolta, hogy az atomenergiának nagyobbak a kockázatai, mint az előnyei.

Az Európai Uniónak azonban korlátozott a hatásköre az egyes tagállamok energiapolitikája ügyében, az atomenergia-ellenes kampányok sikere így inkább a meggyőzéstől, mint egy központi döntéstől függene.

Szemeliker szóvivő hozzátette, hogy a német szociáldemokraták is csatlakoznának hozzájuk a kezdeményezésben, sőt, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és atomenergia-ellenes politikai pártokkal is együtt akarnának dolgozni a kezdeményezésen.

Fabian Zuleeg, az Európai Politikai Központ nevű elemző műhely tagja amellett érvelt, hogy az atomenergiáról a megújuló energiaforrásokra való áttérés komoly kihívást jelentene az Európai Uniónak. „Ha ilyen szinten akarunk megújulókat használni, egy sokkal integráltabb energiahálózatra lesz szükségünk” – mondta Zuleeg hozzátéve, hogy az energetika nem maradhat tisztán tagállami hatáskörben, mert sok atomerőmű a határokhoz közel fekszik, a klímaváltozás és az energiafüggőség átnyúlik a nemzeti határokon. (EurActiv.hu 2011.03.21.)

A környezetvédő csoportok elégedettségüket fejezték ki az osztrák lépéssel, és egyetértenek az európai általános atomenergia-ellenes fordulattal is. Patricia Lorenz, aki a Friends of the Earth szervezettel kampányol az atomenergia ellen, felhívta a figyelmet arra, hogy minden európai polgári kezdeményezést nagyon gondosan kell megfogalmazni, hogy jogilag érvényes lehessen. Lorenz azt javasolta az atomenergia-ellenes kormányoknak, hogy kezdeményezzék az Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) eltörlését, ennek kapcsán pedig egy kormányközi konferencia összehívását is javasolta. Lorenz amellett érvelt, hogy az Euratom jelenleg „céltalanul” működik, ám az olyan nukleáris energiát pártoló országok, mint Finnország és Franciaország szimbolikus okokból továbbra is ragaszkodnak a szervezethez.

Bármilyen európai nukleáris politikát érintő szerződésmódosítás azonban egyelőre valószínűtlennek tűnik. Tavaly szeptemberben maga az osztrák kancellár, Werner Faymann mondta ugyanis egy interjúban, hogy „nehezen elképzelhetőnek” tart két éven belül bármilyen szerződésmódosítást.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek