Volt uniós biztos lehet az új államfő

Közeleg Bulgáriában a köztársasági elnök választás, a pártok javában tervezik kampánystratégiájukat. A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) több baloldali és liberális egyesülettel egyeztetett a potenciális jelöltekről. Az ellenzéki párt legfőbb célja, hogy megakadályozza a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) sikerét a szavazás során.

Bulgáriában a köztársasági elnököt és az alelnököt a lakosság közvetlenül választja. A választás második fordulójába a két legtöbb voksot szerző páros jut be. Leggyakrabban a BSZP és az éppen legerősebb jobboldali párt jelöltje szokott bekerülni a második körbe, de öt évvel ezelőtt a szélsőjobboldali Ataka elnökének, Volen Sziderovnak sikerült megelőznie a konzervatívok jelöltjét.

Idén minden párt a legvégsőkig titokban tartja választási stratégiáját és elnökjelöltjeit. Az elemzők közül döntési motívumként többen is a pártok népszerűtlenségét és a határozatlan szavazók magas arányát emelték ki. Ahogy korábbi cikkünkben már említettük, a pártok hitelességi mutatói kivétel nélkül romlottak és a lakosság kiábrándult a politikából.

A kormányzó jobbközép GERB támogatottsága csökkent legjobban az elmúlt hónapokban, de még így is meg tudta tartani vezető helyét a népszerűségi ranglistán. A kormánypárt vezetői józan megfontolásból nem hozzák nyilvánosságra jelöltjeiket, ugyanis szinte nincs olyan politikus soraikban, akit ne támadott volna az ellenzék.

Az év elején még Cvetán Cvetánov belügyminiszter tűnt legesélyesebbnek a poszt elnyerésére, de korrupciós botrányai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kegyvesztett legyen a lakosság körében. Cvetánov azóta a választási kampánystáb vezetője lett és ezzel szinte biztosan kivonta magát a spekulációk alól.  Másik lehetséges jelöltnek Bojko Boriszov kormányfőt látták a szakértők, de a párt első embere elkötelezte magát az ország operatív irányítása mellett. Egyöntetűen legoptimálisabb lenne Krisztalina Georgieva jelenlegi uniós biztos jelölése, de a legkedveltebb bolgár politikus néhány korábbi nyilatkozatban utalt arra, hogy nem szívesen adná fel közösségi feladatköreit.

A GERB parlamenti szövetségese, a nacionalista Ataka ezúttal is saját jelölttel fogja várni a választásokat – most is Volen Sziderov pártelnök képviseletével áll a megmérettetés elé. A Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) török-liberális párt hagyományosan nem indít saját jelöltet. Idén még felröppent a hír, hogy az utolsó bolgár cárt, Szimeon Szakszkoburgotszki volt kormányfőt jelölteti a tisztségre, de ezt az értesülést hamar cáfolták  – valószínűleg azt a jelöltet támogatják majd, amelyiktől vélhetően nagyobb politikai engedményeket tudják kicsikarni. A Kék Koalíció kemény belső viták után szintén saját jelöltet fog állítani – várhatóan Iván Kosztov volt kormányfőt vagy valamelyik megyei szintű vezetőjüket.

A BSZP Nemzeti Tanácsa április 9-én tartotta gyűlését, amelyen megvitatták a párt szereplésének részleteit. A testület gyorsan megszavazta azt a javaslatot, hogy a párt helyi, megyei szervei tehessenek javaslatot az elnök- és alelnök-jelöltekre. A pártszabályzat szerint a jelölteknek a nemzeti egységet, a lendületet és az irányítást kell képviselniük. Miután megtárgyalták a „formai és szellemi” követelményeket a jelöltek megnevezését illetően, azonnal felborult a látszólagos együttműködés a tanács tagjai között. Minden elhangzott név után elhangzott egy-egy negatív hozzászólás, bekiabálás a jelenlévők soraiból. Több szocialista politikus is elmondta, hogy bárkit elfogadnak jelöltnek, csak a GERB ne nyerjen.

A szocialisták jelöltlistája hosszú és ellentmondásos, a párton belüli egyes érdekcsoportok saját embereiket támogatják, de a végleges döntés még homályos. A jelenlegi államfő, Georgi Parvanov által vezetett Bolgár Újjászületés Alternatívájának (ABV) baloldali-progresszív szárnya Ivájlo Kálfin európai parlamenti képviselőt látná szívesen a poszton, míg Szergej Sztanisev szocialista pártelnök Meglena Plugcsievát jelölné. Szakértők szerint egyik jelölt sem lenne sikeres a választásokon, ugyanis Kálfin neve a nem rég kirobbant ügynökbotrányhoz kötődik, míg Plugcsieva sorozatosan korrupciógyanús ügyletekbe keveredett az előző ciklus idején.

A legérdekesebb jelölt kétségtelenül Meglena Kuneva volt európai uniós fogyasztóvédelmi biztos, akit pártja, a Stabilitásért és Jólétért Nemzeti Mozgalom (NDSzV) is támogat az államfői megmérettetésen. A szocialisták legracionálisabb döntése lenne Kuneva, a sikeres politikusnő a baloldalhoz kötődik, ugyanakkor a jobboldal nagy része is elismeri szakértelmét. Kuneva nem zárkózott el a választásokon való indulás gondolatától, de ugyanakkor kiemelte, hogy csak széles háttértámogatás mellett lenne esélye szembeszállni a GERB jelöltjével.

A listán szerepel Sztefán Danailov volt kulturális miniszter, Plámen Oresárszki volt pénzügyminiszter és Petár Kurumbásev országgyűlési képviselő is. A BSZP szófiai szervezete elnökének, Rumen Ovcsárovnak a bejelentetése szerint azonban arra is van esély, hogy senkit se jelöl a párt, ezzel erősítve a GERB hitelességének további amortizációját. A párt Nemzeti Tanácsa végül arra a döntésre jutott, hogy július elejéig meghozza a végső határozatot az „elnöki páros” kilétéről

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »