Nagy bajba kerülhet Portugália

Nem jó üzenet a piacok irányába, hogy Görögország sorsára juthat Portugália is, és nem csak az uniós pénzügyi segítség tekintetében, hanem a statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban is.

Bár olyan szisztematikus adathamisítást nem hajtottak végre Lisszabonban, mint amire az elmúlt években Athénban került sor, de a portugál pénzügyminisztérium tegnapi bejelentése szerint valószínűleg kénytelenek lesznek a tavalyi évre vonatkozó államháztartási adatokat felülvizsgálni. Bár a közlemény szerint a felülvizsgálatra az Eurostat számviteli szabályváltozásai miatt kerül sor, a lényeg, hogy egy 2 milliárd eurós tételt tavaly nem könyvelt el a portugál statisztikai hivatal, még pedig a Banco Portugues de Negociosnak jutatott állami tőkeinjekciót (piaci értesülések szerint ezen kívül még az állami vasúttársaság 500 millió eurós adósságátvállalása sem lett pontosan lekönyvelve a kiadások között).

Mindenesetre a hétvégén kell benyújtania a legfrissebb 2010-es államháztartási adatokat az Eurostatnak, és itt valószínűleg a portugálok a korábban jelzett 7.3%-os GDP arányos hiány helyett jóval nagyobb, 8-9% körüli deficitet lesznek kénytelenek publikálni.

Elég szerencsétlen pillanatban jöhet a revízió, hiszen hajszálon függnek a portugálok, hogy ne jussanak az ír-görög tandem sorsára.

Tegnap egyébként újabb leminősítési hullám rázta meg az eurózónát, a Standard & Poor’s az elmúlt egy hétben másodszorra rontotta a portugálok szuverén adósság-besorolását, most egy szinttel „BBB”-ről „BBB mínuszra” (múlt héten két kategóriával rontották le az osztályzatot). Ezzel egy időben a görög besorolást is leminősítették „BB pluszról” „BB mínuszra”.

A hitelminősítő mostani lépése nem is igazán a két bajba jutott ország kockázataira igyekezett felhívni a figyelmet, hiszen a piac valamennyi szereplője tisztában van azzal, ezt mutatja, hogy rekord szinten, 8% körül mozog a 10 éves portugál adósság hozamszintje, 470 bázisponttal a német bundhozam fölött. Az „üzenet” sokkal inkább az eurótérség egészének szólt, ugyanis a hitelminősítő nem lát kellő garanciát arra, hogy a 2013-ban hatályba lépő állandó válságalap megfelelő fedezetet lesz képes nyújtani a bajba került uniós tagállamoknak. Ez a figyelmeztetés – ha komolyan lehet venni – pedig nem sok jót sejtet, hiszen azt jelenti, hogy hiába az EFSF reform, az eurózóna tagállamai képtelenek lesznek kimenteni újabb problémás országokat, főleg ha olyan méretűek kerülnének a látómezejébe, mint Spanyolország vagy Olaszország.

A portugálok – jelenlegi ismereteink szerint – áprilisig húzzák készpénztartalékaikkal, a következő egy hónapban olyan 4 milliárd eurónyi adósságot kell törleszteniük, majd ezt követően júniusban jön egy újabb nagy lejárat, erre viszont már nincs fedezet, és úgy tűnik, a piacról sem lesz könnyű biztosítani a finanszírozást.

Egyelőre a lemondás után ügyvezetővé vált kabinet hangsúlyozza, hogy tartja az idei évre vállalt 4.6%-os GDP arányos deficitcélt bár ennek nehézségeire utal, hogy a portugál jegybank lefelé módosította a növekedési prognózisát: az idei évre 1.4%-os visszaesést vár, jövőre 0.3%-kal nőhet a gazdaság.

Equilor

Friss hírek