Tízezrek tiltakoztak az atomenergia ellen

A német energiapolitikai fordulattal egy időben zajlott Németország eddigi legnagyobb atomenergia-ellenes tiltakozása.

Münchenben került sor a dél-német tartományok atomenergia-ellenes tüntetésére, amelyen a szervezők becslése alapján 40 000-en vettek részt. A rendezvény mottója a többi három városhoz hasonlóan a „Fukusima arra int: minden atomerőművet le kell kapcsolni!” szlogen volt, ennek megfelelően egy perces néma csenddel emlékeztek a fukusimai áldozatokra. A szónokok élesen bírálták a berlini koalíció és Merkel kancellár cikk-cakkjait az atomenergia területén: míg 2010 októberében megszavazták az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását, most a fukusimai katasztrófa után három hónapra leállították a hét legrégebbi erőművet és felülvizsgálják az atomenergiából való kiszállás ütemtervét. Kijutott a bírálat Brüderle szövetségi gazdasági miniszternek is, aki egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen biztosította a résztvevő nagyvállalat-vezetőket, hogy a három hónapos erőműbezárás csak a tartományi választási kampány része. A tüntetés szónokai ezért követelték a most leállított atomerőművek, köztük a Münchentől 90 km-re található Isar-1 teljes lekapcsolását. Ennek jegyében felszólították a résztvevőket, hogy térjenek át a megújuló energiából előállított öko-áram használatára, de jól nézzék meg kitől vásárolnak, mert az E.on és más nagy konszernek is kínálnak zöld áramot.

A szakszervezetek szerint az atomenergiának a foglalkoztatás szempontjából sincs jövője, mivel mindössze hatezer embernek ad munkát ma Németországban, míg a megújuló energia szektor 350 000-nek, ami a jövőben akár 500 000 főre is nőhet.

„Az emberek egyébként ugyanúgy félnek Németországban mint azelőtt, csak míg korábban a Stasi-tól féltek, most meg a konszernektől és attól, hogy az atomenergiával együtt elvész a régi kényelmes életük.” – nyilatkozta az Ökológiai Demokraták Pártjának egy tagja. Hasonlóan gondolja ezt Midori Umetsu, 27 éves tokiói turista is: „Nálunk Japánban nagyon pazarlóan bánnak az energiával, sokkal inkább mint Németországban: ott minden fényes, minden tökéletesen működik, természetesen digitálisan, automatikusan, elektromos energiával. A jövőben el kell gondolkodnunk és kicsit vissza kell vennünk a fogyasztásból, és át kell állnunk új energiaforrásokra”.- mondja a tokiói lány, aki szabadságra érkezett Münchenbe, de az otthoni események miatt még további három hetet kénytelen maradni.

Valóban, ma Németországban az energia a hétköznapi társalgás legfontosabb témája. Ez döntötte el végül a március 27-ei tartományi választások kimenetelét, ahol 58 évnyi kereszténydemokrata kormányzás után az atomenergia-ellenes zöldek adnak miniszterelnököt Baden-Württembergnek. Az kérdés, mi marad az ígéretekből a választások után, egy azonban biztos: Németországban az energiapolitikai fordulat megkezdődött.

Kitekintő / Aeco.hu

Friss hírek