Milliókkal támogatják a környezetvédelmet

Az Európai Unió programjai között általánosan is elmondható a környezettudatosság az uniós intézkedések több területén: gazdaság, mezőgazdaság, ipar, szociális kérdések  tekintetében is megfigyelhető a törekvés a minél inkább „Zöld Európa” létrehozására, melynek legfontosabb célja, hogy a környezetvédelmet jogszabályi rendelkezéseken keresztül védje és gazdaságilag is támogassa.

Ezen céljainak elérését és az uniós állampolgárok ösztönzését, a szabályozáson, különböző fórumokon történő megvitatásán túl, a felhívásokon keresztül, pénzben is igyekszik támogatni.

Az EU a Life + programja keretében 267 millió eurót oszt szét a pályázók között az új környezetvédelmi beruházások támogatására.

Összesen három nagy területen lehet támogatást igényelni:

• Természet és biodiverzitása• Környezetvédelem és politika• Információ és kommunikáció

A rendelkezés céljai között szerepel az előhelyek javítása, elsődleges jelentőségű fajok és élőhelyek védelme, új technológiák , módszerek, projektek kidolgozása, a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatban ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projektek, beruházások finanszírozása.

A projektek társfinanszírozására összesen 267 millió eurót különítettek el. Fontos szempont, hogy a tervezett beruházások uniós érdekűek legyenek, vagyis jelentősen hozzájáruljanak a LIFE+ általános célkitűzéseinek eléréséhez. A pályázatok beadásának határideje 2011. július 15.

A másik nagy zöld terület jelenleg a „hagyományoson” kívül ahol az Unió jelentős előrehaladást vár a környezettudatos életmód elősegítésében, újszerű módon a „zöld munkahelyek” kialakítása.

De mi is a zöld munkahely: a fogalom legfontosabb eleme, hogy a legtöbb munkahely potenciálisan zöld munkahely. Zöld munkahelyekkel energiát takaríthatunk meg, megújuló energiaforrásokat használhatunk, védjük a természeti erőforrásokat és az ökoszisztémát, valamint minimálisra csökkenthetjük a hulladék kibocsátást, illetve a levegőszennyezést. Ezeket alapvetően 3 csoportba sorolja a rendelkezés:

• Vannak új típusú zöld munkahelyek: melyek az innovatív technológiáknak köszönhetően az új ágazatokban már eleve így alakultak ki: lásd napelemmel működtetett épületek, szélenergia felhasználására a szélturbina, de akár a bio zöldségek és gyümölcsök új iparága is.• Egyes hagyományos ágazatok új termékek gyártása révén növekedhetnek: itt ismét megemlíthetjük a szélenergiát hasznosító turbinákat• A meglévő, régi és új készségeket igénylő munkahelyek pedig a fenntarthatóság érdekében fognak átalakulni.

A törekvés mindenképpen pozitív, azonban kérdéses, hogy mennyire gazdaságos és mikorra tud megvalósulni.

“Egyértelmű politikai elkötelezettséggel és a helyes döntésekkel akár azonnal el tudjuk kezdeni a zöld munkahelyekben rejlő lehetőségek kibontakoztatását. Bár egyes tagállamok már 10 éves tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai átalakulás elindításában, mások például Spanyolország és az Egyesült Királyság az elején járnak a változás kezdeményezésében. Belgiumban és az Egyesült Királyságban az építőipari  munkahelyek számának növekedésében bíznak, köszönhetően az épületek ökológiai felújításának”– nyilatkozta Elisabeth Schroedter.

Ezek alapján elmondható, hogy mindkét kérdésben de általában a környezetvédelem és környezettudatosság területén, hogy az államok közötti összefogás nélkül, hiába nemes a cél nem vagy csak kis részben fog megvalósulni a törekvés.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek