Bajban lehetnek a líbiai felkelők

A líbiai kormánypárti erők elfoglalták Bin Dzsawwadot, és úgy tűnik, sikerül Miszurátában is megvetniük a lábukat. A felkelés sikere is veszélybe kerülhet, ha az ellenállókat ilyen ütemben sikerül kelet felé visszaszorítani.

Továbbra is folyamatosan zajlanak a harcok a Moamer Kadhafit támogató erők és ellenzékiek között Líbiában, ahol az ellenzék utóbbi napokban elért sikereit követően az elnök is visszafoglalt néhány, korábban már elvesztett várost. A helyzet gyakorlatilag napról-napra változik, így kiszámíthatatlan, végül a felkelés eléri-e a kitűzött célt, és elűzi-e a 42 éve hatalmon lévő vezetőt.

Bin Dzsawwad elfoglalásával annyit sikerült a hatalomhoz hű erőknek elérnie, hogy az ellenzékieket kelet felé szorították, távolabb a fővárostól, Tripolitól. A tankokkal, harci repülőkkel és helikopterekkel folytatott támadást nem tudták visszaverni, de az AP-nek nyilatkozó egyik – a felkelőket támogató – ezredes azt mondta, hogy nem adják fel a várost, csak utánpótlásra lenne szükségük.

A kormányerők visszafoglalták az olajellátás szempontjából fontos kikötőt, Rasz Lanufot és megtámadták az-Zawiyát is, amelyet szintén az utolsó napokban foglaltak el a felkelők. A következő célpont Miszurata, ettől a várostól már egyenes út vezetne Kadhafi szülővárosába, Szirtébe, amely hadászatilag is fontos ponton helyezkedik el, például lassan már Benghazi is a látókörükbe kerülne.

Abdel Basszet Abú Zurik, az ellenállók szóvivője úgy nyilatkozott, egyelőre tartják Miszuratát, bár már sokan meghaltak a harcokban (az al-Dzsazíra szerint legkevesebb 18-an). Az ellenzéki erők legnagyobb problémája az, hogy hiába a lelkesedés, sokuknak semmiféle tapasztalata sincs a fegyverekkel, így azokkal gyakran egymást lövik le. Az utánpótlás is problémákat okoz.

A sikerek ellenére Moammer Kadhafi párbeszédet ajánlott, amikor miniszterelnöke az állami televízióba arra szólította fel a felkelőket, lépjenek fel kapcsolatba. Állítólag maga az elnök is megjelent néhány pillanatra Tripoli Zöld terén, de pillanatok alatt el is tűnt. Az elnök mindenesetre a France 24-nek adott interjújában kifejtette, a Líbia fontos partnere a nyugatnak, együttműködnek az al-Káida elleni harcban, és a szub-szaharai régióból érkező migráns tömeg megállításában, ezért a fejlett világnak is fontos, hogy ő maradjon hatalmon.

A líbiai háború február 17-e óta tart, eredményeként több ezren menekültek el az országból Egyiptom és Tunézia irányába, és egyelőre megbecsülehetetlen, mennyien haltak meg. Az elmúlt két héten változó intenzitással és sikerekkel zajlottak a harcok: azonban az ellenzék központja, Benghazi, ahonnan a felkelés kiindult, még mindig a Kadhafi ellenes erők kezén van, a fővárost, Tripolit, pedig valószínűleg az elnök csapatai ellenőrzik, de ellentmondó híreket lehet arról hallani, hogy lövöldöznek-e a városban. „Biztosíthatom, nincsenek harcok Tripoliban, amit hall, azok csak az ünneplés hangja” – bizonygatta a líbiai kormány szóvivője Mussza Ibrahim a Reutersnek.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek