Elsikálhatja a drogvitát az USA és Mexikó

Az amerikai és a mexikói elnök múlt heti találkozásával rendeződni látszik az Egyesült Államok és Mexikó közötti vita, amely az utóbbi időben igencsak elmérgesedett az USA mexikói nagykövete által írt és a Wikileaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai sürgönyök, valamint egy amerikai különleges ügynök Mexikóban közelmúltban történt meggyilkolása miatt.

Nehézségek az együttműködésben

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Washingtonban fogadta Felipe Calderon mexikói elnököt. Megbeszélésük egyik fő témája a kábítószer elleni küzdelem volt, amelynek az elmúlt négy évben 35 ezer áldozata volt kormányzati statisztikák szerint. 

A két ország kapcsolatában feszültséget okoztak a Wikileaks által kiszivárogtatott diplomáciai sürgönyök, olyannyira, hogy veszélybe sodorták a két ország együttműködését is. A nyilvánosságra hozott iratokban a mexikói hadsereget „kockázatkerülőnek” nevezték és megkérdőjelezték a mexikói hatóságok hírszerző képességét is. Ezzel kapcsolatban kritika érte a haditengerészetet, mert egy drogkereskedő elfogása során nem az amerikaiak által átadott információk alapján jártak el.  A helyzet odáig fajult, hogy felmerült Carlos Pascual nagykövet visszahívása is.

Kétségeket ébresztett Amerikában az is, vajon déli szomszédja képes-e megfékezni az erőszakot, miután nemrég az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal különleges ügynöke egy drogkartell támadásának lett áldozata (Ha szeretne többet tudni az ügyről, kattintson ide) Az eset miatt felvetődött az ügynökök saját védelmük érdekében történő felfegyverzésének kérdése is, amelyet a mexikói törvények tiltanak és Calderon nem kívánt kivételt tenni amerikaiak esetében sem. Kilátásba helyezte ugyanakkor alternatív módszerek kidolgozását az ilyen esetekre. 

Ugyancsak feszültséget okozott a két ország kapcsolatában, hogy Calderon nemrég féloldalasnak minősítette az amerikaiak támogatását, mivel a kormányzat sem a drog iránti kereslet csökkentése, sem a Mexikóba irányuló illegális fegyverkereskedelem ellen nem lép fel kellő hatékonysággal.

A találkozó eredményei

A megbeszélés eredményeként a két ország elnöke megállapodott a küzdelem elmélyítésében. Közös sajtótájékoztatójukon Obama közös felelősséget hangsúlyozta és méltatta Calderon bátorságát a sok ember életét követelő a harcban. Az amerikai elnök ígéretet tett arra is, hogy felgyorsítják a mexikói fegyveres erők képzését és felszerelését, meggátolják a fegyverek és a készpénz Mexikóba áramlását, amely a bűnbandákat segíti, valamint a nemzeti drogstratégiának megfelelően csökkentik a kábítószer fogyasztást. 

Amerikai tisztviselők szerint országuk felgyorsítja a Merida Kezdeményezés végrehajtását, amelynek 1.4 millárd dolláros keretéből 900 millió dollárt még 2011 végéig eljuttatnak Mexikónak.   

A találkozó napirendjén nemcsak a drogellenes küzdelem szerepelt, hanem egyéb, régóta húzódó vitás ügyek is, így például a bevándorlás kérdése is. A bevándorlással kapcsolatos vitákat különösen az Arizona állam által hozott, és nemcsak Mexikó, hanem Obama által is ellenzett jogszabály gerjesztette korábban. A törvény bűncselekménnyé minősítette az országban történő illegális tartózkodást, valamint előírta, hogy a rendőrségnek ellenőriznie kell a bevándorlási státuszt, ha felmerül a gyanú, hogy valaki illegálisan tartózkodik az ország területén.

Obama elnök biztosította Calderont egy átfogó bevándorlási reform iránti elkötelezettségéről, amely a gazdaság számára is nélkülözhetetlen. 

Perényi Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »