Bővítik a közalkalmazotti réteget Harperék

Ha a 2008-as válságot követő élénkítő csomag nem lett volna elég a kanadai gazdaság számára, Stephen Harper miniszterelnök kormányzása öt éve alatt 8,7%-kal növelte a közalkalmazottak számát, jelentette a Postmedia News. Az intézkedés és a válságkezelő csomag együttesen 245 milliárdra duzzasztotta a az állami kiadásokat. Ez 70 milliárd dollárral több, mint az előző miniszterelnök, Paul Martin utolsó évében.

Harper miniszterelnök elismerte hogy mióta kormánya hatalmon van, több embert foglalkoztatnak a közszférában. Indoklása szerint bővítésre azokban a szektorokban volt szükség, amelyek a Toryk elsődleges céljaira koncentráltak, mint például a közbiztonság és a fogyasztóvédelem. „Kormányunk emelte a hadsereg létszámát és a rendőrökét is.” mondta Harper a CBC-nek adott interjújában.

Ez mindeddig összhangban van a párt kitűzött programjával, ám ellentétesnek hat a konzervatív ideológiával, amely hagyományosan kisebb méretű kormányt és alacsony létszámú állami hivatalnoki réteget hírdet. Hiszen nem csak az elsődleges politikai célokként kezelt területeken vannak ma többen állami alkalmazásban.

A hadseregben és a rendőrségen a civil alkalmazottakból is több van ma, mint az előző kormányfő, Paul Martin utolsó évei alatt volt. A politikus által említett munkahelyeken kívül növekedés volt az egészségüggyel, az egészségügyi kutatásokkal és az élelmiszerfelügyelettel foglalkozó intézetekben, a Humán Erőforrás és Képességfeljsztő Hivatal majdnem duplájára emelte alkalmozottai számát de nem maradt el a bővítéssel a határőrség, az Indián Ügyek Hivatala és a Bevándorlói Hivatal sem. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy közben az ország lakossága is gyarapodott, akkor a szövetségi közalkalmazottak száma 7,8%-kal több 2011-ben, mint Harper megválasztása előtt.

A Postmedia News több gazdasági elemzőt is megkért az adatok kiértékelésére. Mint azt minden felkért szakértő hangsúlyozta, a kormány bővítéseit nem abszolút értékében kell nézni, hanem összehasonlítani a gazdaság növekedésével és annak függvényében elemezni. A gazdasági muttókat figyelembe véve is, a Toryk öt kormányzási éve alatt a kiadások egynegyedével nőttek. A szövetségi mutatók nem csak a nagyobb létszámú alkalmazottak miatt ugrottak meg, hanem azért is, mert Ottawa nagy összegeket utalt át a régiós költségvetésekbe egészségügyi és oktatási célokra.

„Több éven át lassan bővítették az állami szektort” nyilatkozta Finn Poschmann, a C.D. Howe Institute, egy konzervatív beállítottságú kutatóközpont munkatársa, „Ezért szükséges volt a közalakalmazotti réteg újjáépítése. A növekedés üteme természetesen nem tartható fent a jövőben.” Charles Lammam, egy szintén jobboldalra hajló intézet, a Fraser Institute munkatársa szerint „a kiadások nagy része a gazdaság élénkítésére ment el”. Majd hozzátette, hogy a konzervatív vezetőknek mérlegelniük kell majd, hogy a befektetett összeg meghozza-e a kívánt eredményt.

Mindenesetre a kanadai gazdaság az elmúlt hónapokban a vártnál gyorsabb ütemben nőtt. A januári adatok szerint a 2011-es éve elejére ugyanannyi munkahely várta az embereket, mint a válságot megelőző időszakban. Hogy ez a kedvező fordulat a Toryk gazdaságpolitikájának, vagy egyéb tényezőknek tudható-e be, arról megoszlanak a vélemények.

Kummer Lívia

Friss hírek