Felemás eredményt jelentett a MOL

Felemás számokkal örvendeztette meg a MOL a befektetőket ma hajnalban, így szinte az összes eredménysoron elmaradt a konszenzustól.

Ez részben annak köszönhető, hogy a horvát kormánnyal folytatott egyeztetések miatt az INA visszakerült házon belülre, így a (4-5 milliárd forintra rúgó) veszteségei már beleszámítottak a csoportszintű eredménybe (mint ismeretes, a legutolsó forgatókönyv szerint tavaly december 1-ig kellett volna átvennie a horvátoknak az INA amúgy veszteséges gázüzletágát). Az azonban kérdéses, hogy ezzel számoltak-e az elemzők.

A kutatás-termelés divízió eredményeit egyébként a vártnak megfelelően az izmos olajárak támogatták, ugyanakkor a tovább csökkenő kitermelési tényezők 11 milliárd forintos leírást okoztak az orosz eszközökben.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág számaira a lokális csúcson lévő termékárak gyakoroltak nyomást, amely az alacsonyabb volumenekben öltött testet. Bár a benzin- és főleg a dízelárrés jelentős mértékben tágult az időszakban, ezt a hatást majdnem teljesen semlegesítette a periódus gyengülő dollárja.

A vegyipari divíziót a szűkülő integrált petrolkémiai árrés sújtotta, a dollárban jegyzett alapanyagok áremelkedését ugyanis nem követték az euró alapú késztermék-jegyzésárak. Ez a hatás a TVK és a Slovnaft vegyipari részlegét is sújtotta.

A gázdivízió eredményeit továbbra is az árrögzítés tartotta pórázon, amelyet csak részben kompenzált az elszámolás során releváns földgázár növekedése.

A csoportszintű eredményben a vártnál némileg magasabb, 25,8 milliárd forintos kiesést jelentett a válságadó, ez azonban csak előleg, a későbbiekben még kismértékben módosulhat.

A negyedik negyedéves számok is jelentős készpénztermelő képességről adtak tanúbizonyságot, amely azonban még mindig okozott drasztikus javulást a nettó eladósodottsági rátában – ez a harmadik negyedév végi 33,7%-ról 31,3%-ra csökkent. Mindezek fényében sem számítunk arra, hogy ismét osztalékot fizessen a társaság.

A negyedéves számok kapcsán nem látunk érdemi elmozdulást az előző negyedévek teljesítményétől, így az esetlegesen pozitív kezdeti reakciók után profitrealizálásra számítunk (főként, ha a tegnapi ralit vesszük alapul). A jövőt illetően a hazai makro kilátások és költségvetési kérdések lesznek mérvadóak, persze nem lehet elfeledkezni a folyamatban lévő olajkutatásokról és a már-már toposzként funkcionáló orosz szereplők felbukkanásáról sem.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek