Törökország egy szíriai biztonsági övezet kialakítása mellett döntött

Törökország biztonsági övezetet alakít ki Szíriában a török határ mentén – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Az államfő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel – a török elnöki hivatal megfogalmazása szerint – „egy, a terrorizmustól megtisztított”, esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon. A török elnök keddi felszólalásában rámutatott: Trump egy 30 kilométernél is szélesebb zóna ötletét vetette fel.

Erdogan a tervezett övezet pontos elhelyezkedésére nem tért ki, de a terület létrehozása vélhetően összefüggésben áll a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával, amelynek szerepe miatt az Ankara és Washington között korábban is meglévő nézeteltérés a közelmúltban ismét összeszólalkozásokhoz vezetett. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatistákkal szövetséges terrorszervezetet, addig Washington a dzsihadista Iszlám Állam elleni leghatékonyabb szíriai szövetségesét látja a kurd milíciában. Ankara ezen felül azt is nehezményezi, hogy Washington a szíriai kurdok képviselőjének tekinti az YPG-t, és nem választja külön a népcsoportot a többségében kurdok alkotta milíciától.

Erdogan a parlamenti frakcióülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott: ha Washington vállalja a szóban forgó térség légterének ellenőrzését, Ankara szárazföldön biztosítja azt. A török államfő egyúttal rámutatott, hogy pozitívan tekint az esetleges biztonsági övezetre, amelyet akár még szélesíteni is lehet. Erdogan jelezte, hogy a zóna kialakításával kapcsolatban logisztikai és anyagi támogatásra számít az Egyesült Államok vezette koalíciós erők részéről.

„Ez az övezet az ott élő emberek biztonságát szavatolja, amely így a Szíriából kiinduló migrációt is akadályozza” – emlékeztetett végül.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »