Vámháború: Kína csak látszólagos gesztust tett az USA felé

A Bloomberg hírügynökség bennfentes forrásokra hivatkozva arról számolt be a napokban, hogy Kína a jelenlegi 40 százalékról 15 százalékra viszi le az Egyesült Államokban gyártott autókra vonatkozó vámtarifát. Érdemes azonban megvizsgálni ennek a miértjét.

Először is, a kínai kormánynak már a kereskedelmi háború kibontakozását megelőzően is voltak ilyen szándékai, hiszen idén tavasszal bejelentette, hogy az addigi 20-25 százalékról 15 százalékra csökkenti a személygépkocsik importvámját, és 8-25 százalékról egységesen 6 százalékra az autóalkatrészek vámtételét. Ezután jött a hideg zuhany, amikor – a hasonló amerikai lépésekre válaszul – 40 százalékra emelte az amerikai autók behozatali vámját.

Bár úgy tűnhet, hogy Kínát fájdalmasan érintheti az autóiparban (is) dúló vámháború, az USA-ból érkező import alig teszi ki a kínai autópiac 5 százalékát, ami a világon a legnagyobb. A legtöbb autógyártó ugyanis Kínában a kínaiaknak termel.

Kína ráadásul akár még jól is járhat azáltal, hogy „beadta a derekát”. Lévén az eladások a kínai autópiac legtöbb szegmenségben csökkennek, az alacsonyabb vámtarifákból származó kis haszon ellensúlyozhatja a gyengülő gazdasági kilátásokat. Ezen a ponton pedig nagyon fontos momentum, hogy az autógyártóknak kétségkívül szükségük van Kínára: globálisan nézve az itteni árak továbbra is csábítóak, és még ha fokozódik is az árnyomás, hol máshol érhetne el például a Cadillac rekordeladást?

Emellett az elektromos autók értékesítése továbbra is gyorsan növekszik, és Kína valószínűleg örömmel alkalmaz újabb és újabb technológiákat e téren, melyeket az Egyesült Államok viszont egyre inkább vonakodik támogatni. Itt egyedül a hosszú játék számít, annak ellenére, hogy a high-tech háború egyre mélyül és folytatódik – a Huawei Kanadában letartóztatott pénzügyi igazgatójának nagy port kavart ügyével.

Hogy „elhallgattassák”, Peking „odadobott egy csontot” Donald Trump amerikai elnöknek, amit elkönyvelhet győzelemnek, és amiről ódákat zenghet a Twitteren, ez azonban nem jelent igazi gazdasági győzelmet. És ebben rejlik a kínai üzlet művészete.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »