Háborúshoz közeli állapot a Gázai övezetben

Az izraeli légierő csapásokat mért szombatra virradóra a Hamász palesztin szélsőséges szervezet katonai létesítményeire a Gázai övezetben, válaszul a gázai-izraeli határ közelében történt előző napi rendbontásokra, és arra, hogy kézigránátot dobtak a határ közelében egy izraeli katonára, akit megsebesítettek – jelentette a helyi média, idézve az izraeli hadsereg által kiadott közleményből.  Az izraeli tévécsatorna tudósítása háborúshoz közeli állapotokról szól.

Izraeli harci gépek egy „terrorista alagútra” és más katonai célpontokra mértek csapásokat, így az iszlamista Hamász egyik gyakorlóbázisára és egy olyan létesítményre is, ahol égő léggömböket készítenek, hogy lángba borítsanak velük izraeli mezőgazdasági területeket. A légicsapások idején Gázából 17 rakétát lőttek ki izraeli területre, ötöt közülük megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer.

Pénteken ismét több ezer palesztin tiltakozott a gázai határnál. A tüntetők gyújtóbombákat hajigáltak az izraeli katonákra, égő léggömböket és papírsárkányokat reptettek át a határon. Az összecsapásokban meghalt egy 15 éves palesztin fiú, és több mint kétszázan megsebesültek.

Szombat délután folytatódtak a támadások. Gázai övezetbeli palesztin szélsőségesek újabb rakétákat lőttek ki Izraelre, amelynek légiereje válaszul bombázni kezdte a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok létesítményeit. Sebesültekről nem érkezett hír. Médiaértesülések szerint a Vaskupola legalább egy újabb rakétát semmisített meg.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium összesítése szerint 138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

A túlkapásokkal vádolt Izrael arra hivatkozik, hogy a katonákat és a lakosságot védi az erőszakos palesztin tüntetőktől. A zsidó állam azzal vádolta meg a Hamászt, hogy a megmozdulások leple alatt támadásokat intéz katonái ellen, és megpróbál bejutni Izraelbe.
A zsidó állam és a Hamász három háborút vívott egymással 2008 óta. 2014-ben tűzszünetet kötöttek, de a feszültség azóta sem enyhült közöttük.

Palesztin aktivisták halászhajókkal vonulnak fel, hogy tiltakozzanak a Gázai övezet izraeli blokádja ellen Gáza közelében 2018. július 10-én. (MTI/EPA/Haitham Imad)

Éjjel egy óra óta több mint száz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre, valamint aknalövedékeket. Az izraeli tévék a szokásos szombati ünnepi, hétvégi műsorok helyett folyamatosan híradásokat sugároznak.

A tízes csatorna adásában a jobb felső sarokban az állandósult híradók közepette azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az e helyeken élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük, ha még nem tartózkodnak ott. Eddig több mint százharminc alkalommal riadóztatta az érintett környéken élőket az izraeli polgári védelem.

A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének katonái felszólították a szombati munkaszüneti napon strandolókat, hogy térjenek haza és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken.
Vasárnapra összehívták a biztonsági kabinet rendkívüli ülését, a tévé hírmagyarázói szerint azért nem már szombatra, hogy ezzel a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve különösen feszült, háborúshoz közeli helyzetet.

A Tízes csatorna elemzője szerint a palesztin oldalon azért nem voltak halálos áldozatok a több mint negyven izraeli légicsapás nyomán, mert a légierő a Hamász katonai létesítményeit támadta, amelyeket a szervezet előzetesen kiürített.
Gadi Ejzenkot vezérkari főnök helyzetértékelő megbeszélésén bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén készen áll tevékenységének fokozására.

Az izraeli telepespolitikát nevezte Palesztina legfontosabb problémájának Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésén Moszkvában. „Ez nagyon veszélyes, megpróbálunk minden lehetséges eszközt felhasználni, hogy szembeszálljunk Izrael cselekedeteivel” – jelentette ki a palesztin elnök, aki háromnapos munkalátogatásra érkezett az orosz fővárosba. Szavai szerint ma a Közel-Kelet és Palesztina „nagyon bonyolult időket él át”, „egy új válság van kialakulóban”. „Ez elsősorban Izraelnek azokkal a próbálkozásaival és terveivel áll összefüggésben, hogy újabb (zsidó) telepeket hozzon létre (a megszállt palesztin területeken)” – pontosított a palesztin elnök. Hangsúlyozta, hogy ez nagyon nyugtalanítja Palesztinát. „Emberek ezrei éjjel-nappal éberen figyelnek, hogy az izraeli vezetésnek ne sikerüljön megvalósítani terveit” – tette hozzá. Abbász szerint a palesztin-amerikai kapcsolatok sincsenek „történetük legjobb időszakában”. „Minden kapcsolatunkat leállítottuk az amerikaiakkal, ami azzal függ össze, hogy ők az évszázad alkujának nevezett tervüket próbálják megvalósítani. Ennek első lépése, véleményünk szerint, az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe” – jegyezte meg. Abbász azt is felpanaszolta, hogy Washington szerinte úgy döntött, „leveszi a tárgyalóasztalról” a palesztin menekültek kérdését. „Általában véve elégedetlenek vagyunk, és ellenállunk azoknak az amerikai próbálkozásoknak, hogy ránk erőltessék a legkényesebb problémák (általuk kigondolt) megoldásait” – szögezte le. Oroszország az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel együtt részese a 2001-ben az izraeli-palesztin békefolyamat támogatására létrehozott nemzetközi közel-keleti kvartettnek.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / AP / AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »