Krikett, diplomácia és nacionalizmus Dél-Ázsiában

2007-ben a Tamil Tigrisek nevű terrorszervezet tűzszünetet hirdetett a Srí Lanka-i kormánnyal a krikett világbajnokság idejére. A világ ezen sarkában a krikett mérkőzések fontosabbak, mint a polgárháborúk. A krikett Dél-Ázsiában több mint sport, a kollektív identitás része.

Évszázadokon át a Kelet-Indiai Társaság és a brit korona határozta meg az indiai szubkontinens gazdasági és politikai életét, a legnagyobb exportcikkük mégsem a tea volt, hanem a krikett – olvasható a Harvard nemzetközi szemléjén. Az első feljegyzés 1845 márciusából származik egy mérkőzésről, ahol brit krikettezők játszottak a helyi szipolyok (katonák) ellen. A sport Indiában a 20. század elején öltött hivatalos kereteket, amikor megszervezték a Bombay-i Négyszöget, melynek keretében a város európai lakosai mérték össze tudásukat a helyi muszlimokkal, hindukkal és párszikkal.

Krikett a kasztok és brit elnyomás felett

Amikor az indiai krikettcsapat megérkezett Angliába 1932-ben, a londoni illetőségű Evening Standard így kommentálta az eseményeket: „Nincs politika, se kasztok, csak krikett. A 18 játékos 10 nyelven beszél és 5 különböző kasztba tartozik”. A bemutatkozó meccs 24 000 érdeklődő előtt zajlott, köztük volt maga a király is. Több történész úgy gondolja, hogy ez volt a fordulópont India függetlenségi küzdelmében, mely elősegítette a gyarmatokon a nemzetté válás folyamatát. A hagyományos „oszd meg és uralkodj” elven működő brit hatalmi politika sokáig sikerrel hangolta egymás ellen a dél-ázsiai etnikumokat, azonban a krikett volt az, ami segített úrrá lenni a kulturális és nyelvi különbözőségeken és egyesítette a gyarmatlakókat a közös ellenséggel szemben.

Miután India, Pakisztán és Banglades elnyerték függetlenségüket 1947-ben, a krikett még jelentősebb szerephez jutott az egymással rivalizáló országokban. Az évtizedeken át tartó, többször háborúval tarkított, jónak a mai napig sem nevezhető indiai-pakisztáni viszony szépen tükröződött az általuk vívott sportmérkőzésekben is. Volt, hogy a két ország ellenségeskedése nyomán a krikettmeccseket előbb függesztették fel, mint ahogy a diplomáciai kapcsolatokat megszakították. Banglades ráadásul, miután egy véres polgárháborúban elszakadt Pakisztántól, éppen a krikett által teremtette meg nemzeti önbecsülését, ugyanis az egyébként hányatott sorsú ország válogatottja igen félelmetes ellenféllé nőtte ki magát, demonstrálandó, hogy Banglades mégsem egy leírható ország.

Ha minden más szétválaszt is, a krikett egyesít

Nepál volt a térség utolsó országa, ami ellenállt a krikett őrületnek, ám mára már ők is lelkes sportrajongók. Paras Khadka, a nepáli válogatott csapatkapitánya még kisgyerekként álmodozva nézte az indiai csapat mérkőzéseit a műfaj igazi nagyágyúi, Ausztrália és Anglia ellen. Mára azonban már több világbajnokság szervezésén is túl van a kis himalájai ország, ráadásul mindezt még a természet ellenében is véghez tudták vinni, ugyanis a 2016-os világbajnoki selejtező alatt egy 7,8-as földrengés nehezítette a dolgokat és az elképesztő pusztítás ellenére végigcsinálták a rendezvényt.

A válogatott edzője, Pubudu Dassanayake szerint a krikettben aratott sikerek ugyan nem oldják meg az ország problémáit, viszont okot adhatnak a boldogságra a földrengés következményei miatt szenvedő honfitársaiknak, ami nagyon fontos dolog. A krikettcsapat egyébként is jelentős szerepet vállal az ország újjáépítésében, többek között pénzgyűjtő akciókat szerveznek és jótékonykodnak.

Identitás

Nepálhoz hasonlóan Srí Lanka nemzeti identitásának egyik sarokkövét is a krikett képezi. A függetlenség elnyerését követően egy nacionalista, szocialista és rasszista elveket követő kormányzat került hatalomra, és a szingaléz többség elnyomta a tamil kisebbséget. Ez a politika 1996-ra eladósodott gazdaságot és egy dühöngő polgárháborút eredményezett. Ám a krikettcsapat világbajnoki győzelméből jutott a lenézett tamiloknak is némi dicsfény, ugyanis a tamil játékosok révén ők is részévé válhattak a Srí Lanka-i kollektív öntudatnak.

A polgárháború végét követően a krikett és politika mély kapcsolata a 2011-es világbajnokságon is megjelent. A tamil diaszpóra tagjai továbbra is kritizálták a kormányzatot a kisebbségek elhanyagolása miatt, de a krikett egyesítő ereje itt is győzedelmeskedett és a közösségi portálok tanúsága szerint tamil és szingaléz együtt szorított a srí lankai csapatnak az India ellen játszott döntőben.

A krikett összehoz

2014-ben az indiai Lucknow-ban tartott krikettmeccs alatt a rendőrök lázadás vádjával elvittek egy csapat fiatalt. Mint később kiderült, azért vádolták meg őket „államellenes tevékenységgel”, mert indiai létükre Pakisztánnak szurkoltak. A krikett jól lehet nem egy véres sport, de az India-Pakisztán meccs maga a háború.

India és Pakisztán közös története nem kecsegteti túl sok jóval a kibékülés híveit, ám a krikettdiplomácia sikerrel változtatta meg a két kormány témához való hozzáállását. Az enyhülés jelei a szovjetek afganisztáni háborúja alatt jelentkeztek, amikor a világpolitikai helyzet potenciális szövetségesekké tette a nagy riválisokat. Pakisztán a konfliktusban az afgán ellenállókat támogatta, míg a szovjetek minden eszközzel igyekeztek Indiát a maguk oldalán bevonni a háborúba, amihez Delhinek semmi kedve nem volt. A két ország vezetője egy dzsajpuri krikettmeccs megtekintését követően oldottabb hangulatban volt képes tárgyalni egymással és ez végül hagyományteremtő hatással bírt. Persze Kasmír hovatartozását azóta sem sikerült rendezni, mindazonáltal a háborúval fenyegető feszült politikai légkör feloldása nagy győzelem volt mindkét ország és a krikett számára is.

A krikett dühöt is szül

A helyzet azonban ma nem ennyire rózsás. Miután kiderült, hogy Pakisztánnak köze volt a mumbai terrortámadáshoz, a két ország kapcsolata a mélypontra zuhant és azóta menetrendszerűek a határ menti összecsapások. A helyzet tovább eszkalálódott, amikor a tavalyi Bajnoki Kupát Pakisztán elnyerte Indiától krikettben. Az emberek mindkét országban zajos jeleneteket produkáltak, az egyik helyen ünnepeltek, a másik helyen dühöngtek. A játékosok képeit égető indiai tüntetők csatatéri visszavágóval is fenyegetőztek.

Dél-Ázsia sokáig küzdött, hogy megszabaduljon a britektől, de a gyarmatosítók öröksége, a krikett örökre része marad a politikának és a nemzeti karakterisztikának. Jelenleg a régióban a krikettdiplomácia a leghatékonyabb formája a kommunikációnak. Bár a sovinizmus dél-ázsiai erősödésével felmerül a kérdés, hogy vajon a krikett az egységet vagy a megosztottságot fogja-e inkább szolgálni?

A sport hagyományosan a sebek begyógyításának és a kapcsolatok ápolásának volt a szimbóluma, ezt jelképezik az olimpia logójában összefonódó karikák is. A krikettet is inkább erre és nem a tömegek nacionalizmusának gerjesztésére kellene használni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Harvard International Review

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »