Nem engedik külföldre utazni a volt malajziai miniszterelnököt

A malajziai hatóságok nem engedik külföldre utazni a korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt miniszterelnököt, aki a szerdai parlamenti választásokon vesztette el hatalmát Mahathir Mohameddel szemben, és most családjával együtt elutazott volna külföldi pihenésre.

Meglepetésre a 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés győzött a héten megtartott malajziai választásokon – a kormánypárt először veszített azóta, hogy Malajzia 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.

Najib Razak leköszönő malajziai kormányfő sajtótájékoztatót tart Kuala Lumpurban 2018. május 10-én, miután az általa vezetett Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) elveszítette az előző napi előrehozott parlamenti választásokat a 92 éves Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök vezette ellenzéki Pakatan Harapannal (PN, a Remény Szövetsége) szemben. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

Najib Razak leköszönő malajziai kormányfő sajtótájékoztatót tart Kuala Lumpurban 2018. május 10-én, miután az általa vezetett Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) elveszítette az előző napi előrehozott parlamenti választásokat a 92 éves Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök vezette ellenzéki Pakatan Harapannal (PN, a Remény Szövetsége) szemben. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

Mahathir Mohamed kijelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, de nem készül megtorlásra a korrupciós botrányba keveredett Razakkal szemben, noha hozzáfűzte: eljárást indítanak azok ellen, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek.

Szombaton, csupán percekkel azután, hogy Razak a Facebookon felfedte: családjával külföldre utazik pihenni, a hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy a volt kormányfő nem hagyhatja el az országot. Razak a bevándorlási hatóságok bejelentésére reagálva azt írta a Twitteren, hogy tiszteletben tartja a tiltást. A volt kormányfő nem sokkal később sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lemond pártjának, a Malájok Egyesült Nemzeti Szervezete (UMNO) vezetéséről, valamint a Nemzeti Front nevű pártkoalíció vezetéséről is, mert teljes felelősséget vállal a választási vereségért.

Sajtótájékoztatót tartott szombaton Mahathir Mohamed megválasztott miniszterelnök is, és közölte: az ő utasítására nem engedték meg Najib Razaknak, hogy elhagyja az országot, valamint leváltotta a főügyészt, mert elutasította a vádemelést a volt kormányfő ellen korrupció miatt. Utasítást adott arra is, hogy az ügyészség oldja fel az 1MDB-ügyről szóló bűnügyi akták titkosságát – mondta.

  • Újabb csavar
További fejlemény az országban, hogy szabadlábra kerülhet Anvar Ibrahim malajziai ellenzéki vezető, mert a délkelet-ázsiai ország uralkodója kész kegyelemben részesíteni – közölte Mahathir Mohamed új malajziai miniszterelnök, aki egyben azt is megfogadta, hogy Anvár javára le fog mondani a miniszterelnöki tisztségről.

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben tárta fel, hogy Najib Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (jelenlegi árfolyamon csaknem 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira.

Mind Najib, mind az 1MDB tagadta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól. Az AP hírügynökség szerint az ügy nagy hangsúlyt kapott az ellenzéki kampányban, amelynek lényege az volt, hogy „megvédik Malajziát a korrupt elittől”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »