A Merrill Lynch is bemondta a 100 dolláros olajárat

Miután az OPEC legnagyobb olajtermelője, a Szaúd-arábiai Királyság nyilvánosan is bejelentette, hogy 80-100 dollár közötti olajár elérésére törekszik, majd Donald Trump felmondta az iráni atomalkut, egy elemzőcégtől is megérkezett a bűvös számra vonatkozó várakozás.

Francis Blanch, a Bank of America Merrill Lynch vezető nyersanyagpiaci elemzője szerint jövőre akár 100 dollárra is nőhet a Brent olajfajta hordónkénti ára. Véleménye szerint áremelő hatása van egyebek között annak, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az iráni atommegállapodást, miközben folyamatosan csökken Venezuela, a világ tizedik legnagyobb olajexportálójának termelése.

Francis Blanch rámutatott arra is, hogy a Brent ára akár még az idén eljuthat a hordónkénti 100 dollárig, ha például az OPEC és az olajkartellen kívüli további 11 olajexportáló a jövő évre meghosszabbítja a tavaly életbe lépett termeléscsökkentő megállapodását, vagy ha hat hónapon belül nem jön létre újabb megállapodás az iráni atomprogramról az Egyesült Államok részvételével.

Péntek reggel az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 18 cent (0,23 százalék) csökkenéssel 77,29 dolláron állt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »