Talán nem kerül börtönbe a legújabb katalán elnökjelölt

Katalónia elnöki posztjára Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta pártja, a függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjeként Carles Puigdemont csütörtökön, aki most éppen Berlinből próbálja egyengetni Katalónia sorsát.

A tavaly októberben leváltott katalán vezetőt Spanyolországban vélhetően bebörtönözték volna, így egy ideig Brüsszelben tartózkodott, majd Németországban, az európai elfogatóparancs újbóli kiadása után fogták el a német hatóságok, így jelenleg Berlinben tartózkodik.

A német bíróság engedékenyebben áll hozzá Puigdemont függetlenségi tevékenységéhez, mint a spanyol kormány, így április elején feltételesen szabadlábra helyezték és egyben közölték, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Berlinben így tehát viszonylagos nyugalomban töltheti napjait a volt katalán elnök, innen tette közzé legújabb videóüzenetét, melyben Quim Torra katalán parlamenti képviselőt javasolta Katalónia elnöki posztjára. Megválasztása meglehetősen sürgős lenne, ugyanis a katalán parlamentnek május 22-ig kell megválasztani az autonóm közösség új elnökét, ellenkező esetben meg kell ismételni a helyi parlamenti választásokat.

Quim Torra, katalán politikus a neumünsteri börtön előtt nyilatkozik a sajtónak 2018. március 26-án, Németországban. A német rendőrség március 25-én fogta el Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután Dániából Németországba lépett át. Puigdemont ellen európai elfogatóparancso adott ki a spanyol kormány. EPA/SRDJAN SUKI

Quim Torra, katalán politikus a neumünsteri börtön előtt nyilatkozik a sajtónak 2018. március 26-án, Németországban. A német rendőrség március 25-én fogta el Carles Puigdemont volt katalán elnököt, miután Dániából Németországba lépett át. Puigdemont ellen európai elfogatóparancsot adott ki a spanyol kormány. EPA/SRDJAN SUKI

Quim Torra négy hónap alatt már a negyedik jelölt az elnöki tisztségre Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull után. Elődjeiből azért nem lett elnök, mert a törvényi előírások szerint a jelöltek személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben a róluk szóló vitában és szavazásnál – Puigdemont azonban külföldön, Sánchez és Turull pedig előzetes letartóztatásban van.

A függetlenségi pártok ugyan múlt héten megszavazták az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy lehetővé tegyék egy távollévő jelölt –  konkrétan Carles Puigdemont – újraválasztását, a jogszabályt azonban az alkotmánybíróság villámgyorsan felfüggesztette, így a volt elnök újraválasztásának esélye is elszállt.

Az új elnökjelölt 55 éves, ügyvéd és író, a tavaly december 21-i katalán parlamenti választásokon szerzett képviselői mandátumot, korábban az Ómnium Cultural politikai és kulturális civil mozgalom elnöke is volt.

A korábbi elnökjelöltekkel ellentétben, vele szemben nem zajlik bírósági eljárás a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke péntekre egyeztetést kezdeményezett a barcelonai törvényhozás pártjaival Torra személyéről, amely után várhatóan hivatalosan is jelöli a politikust az elnöki posztra. Ha ez megtörténik, a katalán parlament a jövő héten ülhet össze, hogy meghallgassa és megvitassa a jelölt programját, majd szavazzon róla.

A szavazás első körében az abszolút többség támogatása kell a jelölt megválasztásához, ha ezt nem sikerül megszerezni, két nappal később meg kell ismételni a szavazást, amelyen már elegendő az egyszerű többségi szavazat is.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »