Szaúd-Arábia megcélozta a 100 dolláros olajárat

Az OPEC legnagyobb olajtermelője, a Szaúd-arábiai Királyság 80-100 dolláros olajár elérésére törekszik a Reuters hírügynökséget tájékoztató olajipari források szerint, ami arra utal, hogy nem célja az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők között létrejött önkéntes termeléskorlátozási megállapodás feladása annak ellenére sem, hogy az már közel elérte kitűzött célját.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország vezetésével a nagyobb, szervezeten kívüli olajtermelők között 2017 januárjától van érvényben megállapodás a világpiaci túlkínálat csökkentéséről önkéntes termeléskorlátozással. A megállapodás hatályát legutóbbi találkozójukon 2018 decemberéig hosszabbították meg, és júniusban ülnek össze ismét az elért eredmények áttekintésére.

A termeléskorlátozásnak köszönhetően az olajár az idén már a hordónkénti 73 dollár feletti árat is elérte, ami a legmagasabb érték 2014 novembere óta. A termeléskorlátozási megállapodás mára közel elérte célját, mivel az iparosodott országok nyersolajkészlete az öt éves gördülőátlag közelébe csökkent – februárban már csak 43 millió hordóval haladta meg az öt éves átlagot, miközben 2017 januárjában még 340 millió hordóval állt felette.

Semmi arra utaló jel nincsen azonban, hogy a Szaúd-arábiai Királyság a megállapodás többi részesével együtt felhagyni készülne a korlátozással. Éppen ellenkezőleg, az OPEC-en belül az elmúlt időkben pont a szaúdiak mutatkoztak a leginkább héjának az árak alakításának kérdésében, ami homlokegyenest szembe megy korábbi politikájukkal, amikor a magas olajárár helyett a piaci részesedés megtartását tekintették fő céljuknak.

  • Az Aramco eladása miatt váltottak

Olajipari szakértők szerint a szaúdiak törekvése leginkább arra vezethető vissza, hogy a lehető legmagasabbra szeretnék feltornászni az állami Aramco olajipari konszern piaci tőkeértékét egy kisebbségi pakett tervezett tőzsdei kibocsátása előtt. A Reuters hírügynökséget tájékoztató olajipari források szerint a szaúdiak egyáltalán nincsenek megelégedve a 70 dolláros szinttel, hanem 80 és 100 dollár közötti szintre szeretnék feltornászni az olajárat. Szerintük a 70 dolláros olajárat mostantól az alsó támasznak kell tekinteni. 

A szaúdiak valószínűleg az Aramco részvénykibocsátását követően is az árak magasan tartására törekednek majd, többek között a Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökös által propagált Vision 2030 gazdasági reformprogram beruházási igényeinek a finanszírozásához.

A Vision 2030 programmal Szaúd-Arábia hosszabb távon csökkenteni kívánja olajipari függőségét, az ország energiaszükségletének a növekedését atomenergia-projektekkel és megújuló forrásokból kívánja fedezni, mivel a kőolajat alapvetően exportra szánják.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »