Veszélyes szakaszba jutott a szíriai háború

Veszélyes, új stratégiai dimenzióba lépett a szíriai konfliktus, miután öt orosz állampolgár meghalt az amerikai vezetésű szövetségesek katonai csapásában, illetve Irán és Izrael először közvetlenül szembekerült egymással, de ez ugyanakkor vélhetően lehetővé tehetné egy békeszerződés kikényszerítését – vélték az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó ENSZ-diplomaták.

Moszkva szerint a múlt héten az Egyesült Államok vezette szövetségesek katonai csapásában öt orosz állampolgár halt meg. Néhány nappal később Izrael elveszítette egyik F-16 típusú vadászgépét, amikor tizenkét légicsapást hajtott végre Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen, miután előzőleg egy iráni drón behatolt Izrael területére, és egy izraeli harci helikopter lelőtte azt.

Furcsa módon ezek a súlyos és példa nélküli események nem váltottak ki nagyszabású nemzetközi reagálásokat, és a világbéke szavatolására hivatott ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését sem hívták össze – jegyezte meg pénteken az AFP.

„Napjainkban adottak egy regionális, sőt nemzetközi összecsapás összetevői, és nagyon komolyan kell venni a veszélyt” – fogalmazott Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet. A drón lelövése óta „nem romlott a helyzet” – igyekezett kisebbíteni a veszélyt egy másik BT-tagállam nevének elhallgatását kérő diplomatája. Egy harmadik diplomata szerint „a halálesetek óta fennáll az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen összecsapás veszélye”.

A BT Szíriáról – előbb nyilvánosan, majd zárt ajtók mögött tartott ülésén – érzékelni lehetett a fordulatot. A feszültséget és elővigyázatosságot egyaránt tükröző megszólalások egy irányba mutattak: a tárgyalófelek egységre törekedtek a feszültség csillapítása érdekében.

„Sürgős a béke Szíriában” – hangsúlyozta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, szokása szerint ismét Iránt véve célba. Iránt azzal vádolják, hogy „Libanonból, Irakból és Afganisztánból importált harcosaival” veszélyes játékba kezdett: ahelyett, hogy felelős módon a béke mellett kötelezné el magát, túl akarja feszíteni a húrt – tette hozzá a nagykövet.

Egy nagyobb nemzetközi konfliktus kockázatára vonatkozó kérdésre Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy országa megközelítési módja ezzel ellentétes.
„Mindent megteszünk annak érdekekében, hogy megakadályozzunk egy nagyobb nemzetközi összetűzést Szíriában, és igen keményen dolgozunk ezért” – jelentette ki.

„Senki nem fektetett a politikai folyamatba akkora erőfeszítést, mint mi „ – tette hozzá, idézve Moszkvának Damaszkusszal és az ellenzékkel fenntartott kapcsolatát, a „feszültségmentesítési övezetek” létesítését, valamint az asztanai és szocsi tárgyalásokat, amelyek célja Moszkva szerint az, hogy megkönnyítsék az ENSZ égisze alatt Genfben zajló tárgyalásokat.

Egy másik diplomata szerint a szíriai katonai beavatkozás után Oroszország kezdi elveszíteni az irányítást. A damaszkuszi vezetésre gyakorolt befolyása továbbra is viszonylagos, erről tanúskodik, hogy a szíriai rendszer megkérdőjelezte a szocsi tárgyalások eredményét, amelyeken megállapodás született az alkotmányt módosítását kidolgozó bizottság felállításáról. A damaszkuszi vezetés elutasítja, hogy az ENSZ döntsön a megszövegezéséről.

Moszkva nem nézi jó szemmel, hogy Irán megveti a lábát Szíriában, ami megteremti az Izraellel való rendszeres összetűzések veszélyét. Zárt ajtók mögötti tanácskozásokon Moszkva – amely feltehetően a végére jutott katonai és pénzügyi elkötelezettségének – arról beszél, hogy ki akar szállni a konfliktusból, azt hangoztatja, hogy nincs titkos menetrendje, sőt a nyugati országok segítségét kéri Damaszkusz meggyőzéséhez – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő diplomata. A megközelítés kétségkívül újszerű azután, hogy Moszkva 2017 végén ismét megvétózta a BT-ben a szíriai kormány ellen a nyugati országok által benyújtott határozattervezeteket.

„Akkor nyílik meg a békéhez vezető út, ha minden fél beszünteti a másik provokálását és felelős utat választ” – vélte a héten Nikki Haley.
A jelentős nemzetközi konfrontáció veszélye azonban lökést is adhat a történéseknek. „Ugródeszka lehet a szíriai békeszerződés eléréséhez olyan pillanatban, amikor az erővonalak mozgásban vannak” – vélte Francois Delattre.

Hét éven át tartó véres, számos térségbeli és nemzetközi szereplő részvételével vívott háború után visszatértünk a legsötétebb időkhöz – véli több diplomata, a kelet-gútai és idlíbi ostromlott övezetekre, valamint a Washingtonnal szövetséges egyik kurd milícia ellen Törökország által az észak-szíriai Afrínban indított támadásra utalva.

Ez utóbbi hadművelet, amely miatt robbanásveszélyessé váltak az amerikai-török kapcsolatok, szintén felelős a szíriai konfliktus „új, veszélyes stratégiai dimenziójáért”. Washington és Ankara egymás szövetségesei az Egyesült Államok dominálta NATO-ban, és Washington érdekei szintén szerepet játszottak a szíriai konfliktus körüli erővonalak alakulásában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »