Mianmar kormányzati listán való szerepléshez köti a rohingják visszatelepítését

Mianmar vissza fogja küldeni Bangladesbe azokat a rohingjákat, akiknek a neve nem szerepel a kormányzati nyilvántartásban – jelentette ki szerdán a nyugat-mianmari Arakán szövetségi állam Maukkadaw körzeti bevándorlási hivatalának vezetője. 

„Vissza fogjuk küldeni azt, aki nem szerepel a listán” – közölte a dpa német hírügynökséggel U Ko Ko Thav.

A mianmari kormány általában bengáliként utal a rohingja muszlim kisebbség tagjaira, mivel a szomszédos Bangladesből érkezett „betolakodóknak” tekinti őket, akiktől a buddhista többségű Mianmar az állampolgárságot is megtagadja. Sok rohingja nem rendelkezik hivatalos iratokkal vagy elvesztette őket, miközben Bangladesbe menekült.

Közben az ENSZ szerdán felszólította Mianmart, hogy biztosítsa az akadálytalan bejutást a humanitárius ügynökségek tagjai számára a táborokba, amelyeket a visszatérő rohingják fogadására állítottak fel a mianmari hatóságok. Hasonló kérést intézett a délkelet-ázsiai ország hatóságaihoz előző nap a világszervezet genfi székhelyén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. „Ez lehetővé tenné számunkra, hogy ellenőrizzük a visszatelepítés folyamatának valós körülményeit és fenntarthatóságát” – mondta Adrian Edwards.

Mianmar a múlt héten adott át Bangladesnek egy listát 1258 rohingjáról, akiknek a visszatelepítését engedélyezték a mianmari hatóságok. A visszatelepítési folyamatnak e hét kedden kellett volna megkezdődnie a két ország vezetése között november 23-án aláírt egyezmény értelmében, ám Banglades hétfőn elhalasztotta azzal az indokkal, hogy még nem végezte el teljesen a visszaküldendők összeírását és a lista ellenőrzését.

A két ország a múlt héten állapodott meg abban, hogy a feladat elkezdésétől számítva két év alatt elvégzik a muszlim rohingják hazatelepítését. Mianmar közölte, hogy készen áll két fogadóközpont és egy ideiglenes tábor a számukra. A fogadótáborokban ellenőrzik, hogy az illetők korábban valóban Arakánban éltek-e. Ha igen, akkor folyamodhatnak állampolgárságért – mondták.

A nyugat-mianmari Arakán államból tavaly augusztus vége óta a rohingja muszlim kisebbség csaknem 690 ezer tagja menekült Bangladesbe az után, hogy a mianmari hadsereg – megnevezése szerint – tisztogató akcióba kezdett augusztus végén rohingja felkelők összehangolt támadását követően.

Indonézia, a világ legnépesebb muszlim országa szerdán több mint 10 tonna humanitárius segélyt küldött a rohingja menekülteknek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa/EFE/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »