Trumpot is elérte az elnökválasztásba történt orosz beavatkozás miatti vizsgálat

Meghallgatná Donald Trump amerikai elnököt Robert Mueller különleges ügyész nyomozócsapata, amely azt vizsgálja, hogy együttműködött-e az akkori republikánus elnökjelölt Moszkvával a 2016-os elnökválasztás kimenetelének befolyásolása érdekében – mondta el egy a kérdésben jártas forrás helyi idő szerint hétfőn.

A meghallgatás lehetősége Trump jogászainak és Mueller csapatának legutóbbi találkozóin merült fel, de a részleteket egyelőre nem tisztázták, így azt sem tudni, milyen kérdésekre lenne hajlandó válaszolni az elnök – tette hozzá a névtelenül nyilatkozó forrás. Trump ügyvédei korábban hangsúlyozták, hogy készek együttműködni a különleges ügyésszel.

Peter Carr, Mueller egyik szóvivője, valamint John Dowd és Jay Sekulow, az elnök jogászai nem kommentálták az értesüléseket.

Trump egy szombati sajtótájékoztatón nem zárta ki annak lehetőségét, hogy válaszol Mueller kérdéseire. Az elnök leszögezte: nem játszott össze az oroszokkal, és bűncselekményt sem követett el.

“Nagyon nyíltak voltunk a kérdésben” – állította Trump. “Kétféleképpen csinálhattunk volna. Elzárkózhattunk volna, és akkor évekig tartott volna a dolog. De ha semmi rosszat nem követtél el, akkor miért ne teríthetnéd ki a lapjaidat, hogy mielőbb vége legyen az egésznek.”

Az elnök számos, Mueller által vizsgált ügyben szerepet játszik, így várható volt, hogy előbb-utóbb felmerül meghallgatásának lehetősége – mutatott rá az AP amerikai hírügynökség. Erre azonban valószínűleg csak a nyomozás utolsó szakaszában kerül sor.

A különleges ügyész május óta nyomoz, hogy kiderítse: együttműködött-e Trump kampánystábja Moszkvával a 2016-os elnökválasztás kimenetelének befolyásolása érdekében. Mueller azt is vizsgálja, hogy akadályozta-e Trump a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkáját James Comey korábbi igazgató menesztésével. Comey elmondta, hogy az elnök eltávolítását megelőzően arra kérte, vessen véget a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen zajló nyomozásnak.

Mueller csapata az elmúlt időszakban a Fehér Ház több egykori és jelenlegi munkatársát hallgatta meg, köztük Reince Priebus volt kabinetfőnököt, valamint az elnök vejét, Jared Kushnert. Eddig négy ember – köztük Flynn és Paul Manafort republikánus kampányfőnök – ellen emeltek vádat.

Korábban írtuk: Elindultak a vádemelések Trump környezetében

Forrás: MTI/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Róma, 2018. január 11.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Porta a Porta címû beszélgetõs mûsor felvételén a RAI olasz állami rádió- és televíziótársaság római stúdiójában 2018. január 11-én. A politikus-üzletembert a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban hívták meg a mûsorba. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Silvio Berlusconi sikerének titka

Silvio Berlusconi három alkalommal volt olasz miniszterelnök. A különféle botrányok és az adócsalás miatti elítélése ellenére a 81 éves médiamogul ismét az olasz politika középpontjában áll és kulcsfontosságú szerepet tölthet be a közelgő választásokon. Hogyan lehetséges ez?

Read More »