Egyre több sebből vérzik Trump adóreformja

Az amerikai demokraták és a független elemzők után újabb csoport jelezte fenntartásait Donald Trump tervezett adóreformjával kapcsolatban: uniós pénzügyminiszterek szerint a csomag olyan diszkriminációt tartalmaz, amely ellentétben áll a WTO nemzetközi szabályaival.

Az öt legnagyobb EU-gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy a republikánus kormányzat által tervezett nagyszabású adóreform nemzetközi szerződéseket sérthet, és alááshatja a kereskedelmi kapcsolatokat.

A Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának keddi beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter a Fehér Háznak címzett levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett, ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják.

Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az „America first” jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

Donald Trump amerikai elnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter a Fehér Házban, egy adóreformmal kapcsolatos megbeszélésen 2017. október 31-én. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donald Trump amerikai elnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter a Fehér Házban, egy adóreformmal kapcsolatos megbeszélésen 2017. október 31-én. EPA/MICHAEL REYNOLDS

A levél – amelyet megküldtek Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek, Gary Cohnnak, Trump gazdasági főtanácsadójának, valamint az illetékes kongresszusi bizottságok vezetőinek is – kiemeli, hogy az adóreform törvénytervezetének képviselőházi változata 20 százalékos, jövedéki adónak nevezett illetéket vetne ki az amerikai vállalatok által saját külföldi érdekeltségeiktől importált termékekre, jóllehet a hasonló hazai vásárlásokat ilyen illeték nem terhelné.

Az európai pénzügyminiszterek érvelése szerint ez olyan diszkrimináció lenne, amely ellentétben állna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által meghatározott nemzetközi szabályokkal.

A levél szerint az adóreform szenátusi változatában pedig olyan elemek vannak, amelyek illegális exporttámogatásnak minősülnének, és így jogi kifogások emelhetők ellenük. A Financial Times szerint ezzel az aláírók alig burkoltan európai ellenlépésekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok Kongresszusa az Amerikai Egyesült Államok törvényhozó testülete. A Kongresszus két házból áll: A képviselőházból és a szenátusból. A kongresszus mindkét kamarája a washingtoni Capitoliumban ülésezik. A két kamara egymással egyenlő és joguk van megvétózni a másik kamara döntését, illetve felügyelni a működését. A képviselőház jelenleg 435 képviselőből áll, míg a szenátusban 100 szenátor ülésezik.

Donald Trump adóreformját immár harmadik oldalról támadják. A szenátusi tervezet szerinti intézkedésekkel tíz év alatt 1400 milliárd dollárral növelnék meg a 20 ezer milliárd dolláros államadósságot, de reményeik szerint az adócsökkentésekkel tovább serkentenék a már különben is növekvő gazdaságot, és ezáltal az államadósság hosszú távon lefaragható.

A tegnap kiadott, mindössze egyoldalas (!) kincstári elemzésben – mely a csomag elfogadtatásának alátámasztását szolgálná – ugyanakkor már 1800 milliárd dolláros adósságnövelés szerepel a következő tíz évre, 2,9%-os átlagos GDP-növekedés mellett. Összehasonlításképpen: az adóreform-tervezet szenátusi változata 479 oldalas.

Az adótörvény-tervezetet 51-49 arányban fogadták el a szenátusi szavazás során. A nemmel szavazók azon a véleményen vannak, hogy az adócsökkentések nem igazán fognak plusz bevételt generálni a költségvetésnek, legalábbis annyit messze nem, amennyi a kulcsok csökkentése miatt kiesik.

Hasonló véleményen van számos független elemző is, bár az adócsökkentések várhatóan növelik majd valamilyen mértékben a gazdaságot, az előnyök legnagyobb mértékben a vállalatokat és a gazdag magánszemélyeket érintik.

Az egyik legfőbb vitatéma például, hogy a társasági adó 35%-ról 20%-ra történő csökkentése vajon csak a vállalati profitokat növeli majd vagy a hatás átgyűrűzik a társadalom további szegmenseibe is a munkahelyek számának növekedése vagy a bérek emelkedése által.

Forrás: CNBC / MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »