Kinevezték az új lengyel miniszterelnököt

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyébe, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban.

Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott, nem hivatalos sajtóhírek szerint további személycserék csak januárban várhatóak, miután az új miniszterelnök megvizsgálta az egyes tárcák működését.

Beata Szydlót a lengyel államfő tárca nélküli kormányfőhelyettesnek nevezte ki. Korábbi, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint a társadalompolitikai ügyekért lesz felelős.

Mateusz Morawiecki, aki miniszterelnöki kinevezése előtt a pénzügyi és fejlesztési tárcák élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot. Az új miniszterelnök kedden mond programbeszédet a szejmben, ezt követően szerda reggel bizalmi szavazás várható.

Varsó, 2017. december 8. Andrzej Duda lengyel államfő (b) kormányalakítással bízza meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetése által jelölt Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert a varsói elnöki palotában 2017. december 8-án. Morawiecki az előző napon lemondott Beata Szydlót követi a miniszterelnöki székben. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

Varsó, 2017. december 8.
Andrzej Duda lengyel államfő (b) kormányalakítással bízza meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetése által jelölt Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert a varsói elnöki palotában 2017. december 8-án. Morawiecki az előző napon lemondott Beata Szydlót követi a miniszterelnöki székben. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

Andrzej Duda a kinevezést követő beszédben “jó, kollegiális és tiszteletre méltó” döntésnek nevezte Morawiecki elhatározását, hogy mielőtt bármilyen személycserét hajtana végre, a régi összetételű kabinettel akar együttműködni.

Az államfő “az esetek túlnyomó többségében” jónak minősítette a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015. őszi választási győzelme óta múlt péntekig hivatalban lévő Szydlo-kormánnyal való együttműködését, mindazonáltal megjegyezte: voltak “bizonyos gyenge pontok is”, ezekre vonatkozóan az a várakozása, hogy megszűnnek. Duda ezzel többek között a nemzetvédelmi miniszter és közte észlelhető, hatásköri átfedésekből eredő feszültségekre utalhatott.

A kinevezési ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki is, aki jelezte: kabinetje a Szydlo-kormány tekintetében “a folytatás kormánya lesz”. Fő céljait “a biztonságos család”, “méltóságos munka”, “mindenki számára elérhető lakás” kifejezésekben foglalta össze, jelezve: e társadalmi célok elérése érdekében továbbra is a gazdaság megerősítésére fog összpontosítani.

Kiemelte továbbá Lengyelország “kulturális önazonossága és hagyománya megőrzésének” fontosságát. “A mai európai és globális történések katlanában, különféle viták kereszttüzében Lengyelország és állampolgárai érdekeit tartjuk majd szem előtt” – jelentette ki. Hozzáfűzte: kabinetje arra is törekedni fog, hogy “az egységes Lengyelország, az összes állampolgár kormánya legyen”, mely “azok számára is elfogadható lesz, akik eddig nem szavaztak rá”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »