Trump nem vesz tudomást az általa okozott káoszról

A francia és a török államfő rá akarja beszélni Donald Trump amerikai elnököt, vegye fontolóra arról szóló döntésének megváltoztatását, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és Tel-Avivból odaköltözteti hazája nagykövetségét.

Emmanuel Macron és Recep Tayyip Erdogan telefonon egyeztetett Jeruzsálem státuszának ügyében, és mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy a tervezett költözés aggodalomra ad okot a régióban – jelentette szombaton a Reuters hírügynökség a török elnöki hivataltól származó információkra hivatkozva. A francia és a török elnök ezért együttesen megpróbálja majd elérni az amerikai döntés megváltoztatását.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy a több világvallás számára is szent Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. A döntés heves bírálatokat váltott ki, nemcsak a muzulmán országok és közösségek, hanem az Egyesült Államok szövetségesei körében is.

Jeruzsálem hovatartozása évtizedek óta az egyik legnagyobb akadálya a palesztin-izraeli békének.

Bejrút, 2017. december 9. Palesztin zászlót vetítenek a bejrúti Galamb-sziklákra 2017. december 9-én. Három nappal korábban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel. (MTI/AP/Bilal Huszein)

Bejrút, 2017. december 9.
Palesztin zászlót vetítenek a bejrúti Galamb-sziklákra 2017. december 9-én. Három nappal korábban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel. (MTI/AP/Bilal Huszein)

Netanjahu kettős mércével vádolta Európát

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak.

A katonai rádió beszámolója szerint a miniszterelnök szombat este mondta ezt újságíróknak a Ben Gurion repülőtéren, párizsi és brüsszeli tárgyalásaira tartva. „Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt”- mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan.

Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státuszáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderoti óvodában csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, komoly aggodalmát fejezeti ki miatta. Hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin tárgyalások folyamán kell meghatároznia egy kétállami megoldás részeként.

Az Arab Liga a Palesztin Állam elismerésére szólítja fel a világ országait

A Palesztin Állam és fővárosa, Kelet-Jeruzsálem elismerésére szólította fel a világ országait szombaton Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára a szervezet rendkívüli külügyminiszteri értekezletén, amelyen a résztvevők kialakítják válaszukat az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntésére.

A rendkívüli tanácskozás elején mondott beszédében Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy Donald Trump döntése „bűnössé teszi” országát és kormányát is, amely ezt jóváhagyta. A döntés – mondta a főtitkár – megkérdőjelezi Washington békeközvetítői szerepét nem csak a Közel-Keleten, hanem az egész világon is. „Ez a döntés a megszállás legalizálásával ér fel” – tette hozzá, Jeruzsálemnek az 1967-es közel-keleti háborúban történt izraeli megszállására majd annektálására utalva.

Az Arab Liga rendkívüli külügyminiszteri értekezlete vasárnap folytatódik.

Kairó, 2017. december 9. Ahmed Abdul Geit, az Arab Liga fõtitkára (j) és Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter megbeszélést folytat Kairóban 2017. december 9-én. Három nappal korábban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel. (MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

Kairó, 2017. december 9.
Ahmed Abdul Geit, az Arab Liga fõtitkára (j) és Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter megbeszélést folytat Kairóban 2017. december 9-én. Három nappal korábban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel. (MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

Több ezren tüntettek Washington jakartai nagykövetségénél

Az indonéziai média a rendőrség becslésére hivatkozva közölte, hogy mintegy hatezren vettek részt a demonstráción. Többségük hagyományos muzulmán viseletbe öltözve érkezett a tüntetésre, egyesek indonéz és palesztin zászlókat lengettek, mások Palesztina felszabadítását és függetlenné válását követelő plakátokat tartottak a magasba.

Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, negyedmilliárd ember él ott, és közel kilencven százalékuk muzulmán. Ez a világ legnépesebb muzulmán országa.

Trump mintha nem venne tudomást az őt ért támadásokról

Köztudott, hogy az amerikai elnök megrögzött twitterező, ezen a közösségi felületen tudósít napi tevékenységeiről, véleményéről, itt hozza nyilvánosságra csípős megjegyzéseit. Ennek ellenére a december hatodikai bejelentése óta – hogy a több világvallás számára is szent Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként – nem tett ki a falára semmilyen ehhez kapcsolódó tweetet.

A bejelentést követően az amerikai elnök  Twitter falán megjelent könyvajánló, több tweet a Pearl Habor-i csata megemlékezéséről szólt, a Fehér Házban tartott Hannukah ünnepség is megért egy bejegyzést, bemutatta, hogy a korábbi elnökökhöz képest ő tényleg betartotta kampányígéreteit, helyet kapott a Fells Fargo Bank, a CNN és a Washington Post is, illetve a USArmy és USNavy közötti rögbijáték.

A kirobbantott káoszról viszont egyáltalán nem tweetelt. Az egyetlen reakció pénteken érkezett Raj Shah fehér házi szóvivőtől, amelyben az elnök nyugalomra és önuralomra szólított, egyben reményét fejezte ki, hogy a türelem hangja elnyomja a gyűlöletet keltőkét.

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »