Mesterséges meteorzáporral készülnek a japánok az olimpiára

A Hirosimáról ismert Csúgoku régió felett hozza létre az első szórakoztatásra szánt mesterséges csillaghullást az ALE (Astro Live Experiences, Élő csillagélmény) – számolt be a Newsweek. A céldátum a hordozórakéta kilövésének függvényében 2018 végére vagy 2019 elejére fog esni, így az első tesztüzemben már akár egy év múlva gyönyörködhet az emberiség.

Az eredeti tervek szerint az első szatelliteknek már az idei év végén az űrben kellett volna lenniük, de az ALE reményei szerint a 2020-as tokiói olimpiának a nyitórendezvényére már bejáratott rendszerrel tudnak készülni.

Amennyiben Föld körüli pályára áll a körülbelül 60 centi átmérőjű műhold, a tűzijátékokhoz hasonló elven fog működni. A szerkezet 300 mérföld, azaz 480 kilométer magasan áfonya méretű fémgolyókat szór majd ki magából, a különféle összetételű bogyók pedig különböző színeken fognak izzani: a réz zölden, a nátrium sárgán, a kálium pedig lilán, de a cég speciális ötvözeteket is tesztelt. Csak hogy képet kapjunk a projekt dekadenciájáról: minden egyes golyócska mintegy 8000 dollárba kerül, ami több mint 2 millió forintnak felel meg.

„A szórakoztatás új szintje” – olvasható a vállalat honlapján, ám a tudósvilág egy része nincs tőle elragadtatva. Véleményük szerint ezzel megszaporodhatnak a könnyelmű rakétafellövések, melyek űrszemét keletkezését eredményezik, tovább veszélyeztetve ezzel a Nemzetközi Űrállomást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Newsweek

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »