A lemondatott libanoni kormányfő azt ígéri, visszatér Bejrútba

Franciaországba érkezett szombat reggel Szaad Haríri, a lemondott libanoni kormányfő, aki a nap folyamán találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy megoldást találjanak arra a politikai válságra, amelyet váratlan távozása okozott – közölték több forrásból.

A Haríri család tulajdonában lévő Future TV libanoni televízió beszámolója szerint a politikus megérkezett Párizsba, és ezt az értesülést megerősítette egy, a libanoni politikushoz közeli forrás is.

A libanoni elnökség Twitter oldalára feltett információ szerint Haríri szombat reggel telefonon arról tájékoztatta Michel Aun államfőt, hogy szerdán visszatér hazájába a függetlenség napi ünnepségre.

A rendezvényen, amelynek része a katonai díszszemle, arról emlékeznek meg, hogy 74 évvel ezelőtt, 1943 november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. A kormányfő kedden azt közölte, hogy két napon belül visszatér Bejrútbade ez nem történt meg.

Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal, majd családjával együtt meghívta őt Franciaországba.

Párizs, 2017. november 18. Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnököt a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. november 18-án. Haríri a francia fõvárosba Szaúd-Arábiából érkezett, ahol november 4-én váratlanul bejelentette lemondását. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Párizs, 2017. november 18.
Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnököt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2017. november 18-án. Haríri a francia fővárosba Szaúd-Arábiából érkezett, ahol november 4-én váratlanul bejelentette lemondását. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Haríri megerősítette, hogy visszatér Libanonba

Szaad Haríri megerősítette, hogy a következő napokban visszatér Bejrútba, ahol ismerteti álláspontját a libanoni válságról, és megvitatja személyes politikai jövőjét Michel Aoun államfővel.

„Önök tudják, hogy bejelentettem hazatérési szándékomat, és Libanonban tárgyalni fogunk ezekről a dolgokról” – mondta párizsi érkezése után tett első nyilvános megszólalásában Szaad Haríri. Tervei szerint – folytatta – a következő napokban Bejrútba utazik, és ott szerdán részt vesz a függetlenség napi ünnepségen.

Haríri köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek azért, hogy meghívta őt és családját Párizsba. „Feltétlen barátságot tanúsított irántam, és ezt sohasem fogom elfelejteni” – jelentette ki, miután beszélt a francia elnökkel. Franciaország ismételten megmutatta, hogy milyen nagy szerepe van a világban és a közel-keleti régióban – tette hozzá. Bizonyságot tett arról, hogy elkötelezett Libanon és az ország stabilitása iránt – jelentette ki.

Haríri párizsi meghívása kísérlet arra, hogy kiutat találjanak a libanoni belpolitikai válságból. Michel Aoun csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország belpolitikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást.

Franciaország fontolóra vette, hogy összehívja a Libanont Támogató Nemzetközi Csoportot az ország belpolitikai válságának megvitatására – közölte szombaton egy meg nem nevezett francia elnökségi forrás. A csoporthoz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai tartoznak.

Friss cikkünk a témában: Ellentmondásos hírek a libanoni miniszterelnök hazatéréséről

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »