Az USA fegyverekkel támogatja Dutertét a terroristák elleni harcban

Az Egyesült Államok több száz gépfegyvert és gránátvetőt adott a Fülöp-szigeteknek, hogy az ország déli részén szembeszálljon a dzsihadista terroristákkal.

Az Egyesült Államok manilai nagykövetségének hétfői közleménye szerint a „percenként több ezer lövés leadására képes gépfegyvereket” a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtandó amerikai segítség jegyében adták át egy ünnepség keretében. A fegyvereket Manila egy tízéves program keretében kapja, melynek összértéke mintegy 150 millió amerikai dollár.

„Ezek az eszközök megerősítik a Fülöp-szigeteki haditengerészet antiterrorista képességét és hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a műveletekben résztvevő katonákat az ország déli részén”.

A harc a 200 ezer lakosú Marawiban folyik, ahol az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek felesküdött Maute nevű csoport tagjai elfoglaltak egy iskolát, egy katolikus templomot, egy börtönt pedig felgyújtottak. Emellett túszul ejtettek katolikus híveket és egy papot, a város több pontján pedig harci állásokat alakítottak ki. A fegyveresek a túszok megölésével fenyegetőztek, ha nem hívják vissza az ellenük kivezényelt kormányerőket. A hadsereg mintegy száz katonát – köztük az amerikaiak által kiképzett kommandósokat – vezényelt a városba.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hadiállapotot hirdetett az érintett területen, Mindanao szigetén, és nem zárta ki, hogy az intézkedést országa egészére kiterjeszti, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed. Tovább a teljes cikkre

Az Egyesült Államok és egykori gyarmata között 1951 óta létezik védelmi egyezmény, Washington a délkelet-ázsiai ország legnagyobb fegyverszállítója.

Duterte elnök hatalomra kerülésével ugyanakkor Manila megpróbál eltávolodni Washingtontól és közeledni Pekinghez és Moszkvához. A Fülöp-szigeteki elnök pénteken arra panaszkodott, hogy neki nincs szüksége használt amerikai fegyverekre.

Amerikai katonai tisztviselők hétfőn ugyanakkor közölték, hogy a szállított fegyverek között egyebek mellett négy M134D típusú géppuska, 300 gépfegyver és 100 gránátvető van, és mind új.

Duterte vérdíjat tűzött ki a terrorista vezérek fejére

Vérdíjat tűzött ki a mindanaói terroristák vezére és védelmezői fejére Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök – tudatta hétfőn Eduardo Ano tábornok, az ország vezérkari főnöke.

„Az elnök 10 millió peso jutalmat ajánl annak, aki semlegesíti Isnilon Hapilon terroristavezért, aki feltehetőleg a Marawi városát támadó terroristákat irányítja” – mondta el a tábornok. Hapilon elfogásáért vagy megöléséért egyébként korábban az Egyesült Államok is ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel.

Hapilonon kívül Duterte a Mautét vezető Omar és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért is 5-5 millió pesós (kb. 27,6 millió forint) jutalmat helyezett kilátásba.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője ezzel egy időben arról adott tájékoztatást, hogy a szélsőségesek már csak a 200 lakosú, muszlim többségű Marawi városának tizedét tartják ellenőrzésük alatt. Padilla elmondta azt is, hogy a katonák lassan tudnak csak előrenyomulni, mert vigyázniuk kell a civilekre.

Carlito Galvez őrnagy kétszázra becsülte azoknak a szélsőségeseknek a számát, akik beásták magukat Marawiban. A Fülöp-szigeteki katonák szerint bőven vannak fegyvereik, lőszerük és ellátmányuk is.

A két hete tartó összecsapásokban 120 szélsőséges halt meg, a Fülöp-szigeteki haderő 34 katonát vesztett, és 24 civil vesztette életét. A harcok miatt mintegy 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »