Sindzó szabadkereskedelmi megállapodással védekezne a protekcionizmus ellen

Mielőbb meg kell kötni az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást, az ugyanis kiállást jelentene a terjedőben lévő protekcionizmus ellen – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő kedden Brüsszelben.

„A mostani nyugtalanító protekcionista trendek közepette fontos, hogy Japán és az Európai Unió az Egyesült Államokkal együttműködve példát mutasson a világnak a szabadkereskedelmet illetően” – mondta újságírók előtt a miniszterelnök, aki emellett hangsúlyozta, országa továbbra is támogatja az EU egységének megőrzését.

A közös sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta: a tárgyalások döntő és remélhetőleg végső szakaszba érkeztek, s ezért biztos benne, hogy még az év vége előtt tető alá tudják hozni a szerződést.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a közös értékek fontosságáról beszélt, leszögezve, hogy az Európai Uniót és Japánt szorosan összeköti a nyitott, szabad és tisztességes kereskedelem fenntartása melletti elkötelezettség. Hozzátette, a felek közötti politikai és gazdasági partnerség mihamarabbi megerősítésére van szükség.

Bennfentes források szerint Abe egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az uniós vezetők mindent megtegyenek azért, hogy a japán cégek ne szenvedjenek hátrányt az Egyesült Királyság jövőbeli kilépésének következtében.

Abe Sindzó ezt megelőzően Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel is egyeztetett, de kedd délután még Rómában is látogatást tesz, ahol Paolo Gentiloni olasz kormányfővel fog találkozni.

Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők arról számoltak be korábban, hogy nem látják okát, miért ne lehetne még idén lezárni a tárgyalásokat, konkrét időpontot azonban nem tudtak mondani, de a cél állítólag szeptember vége. A szabadkereskedelmi egyezményről 2013 tavaszán kezdték meg a tárgyalásokat, és a felek rendszeresen síkra szállnak az egyeztetések felgyorsításáért.

A felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az EU hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az Európai Unió.

Szakértők szerint a kereskedelmi szerződés szimbolikus jelentőséggel is bír, miután Donald Trump amerikai elnök januári hivatalba lépése után kijelentette: az Egyesült Államok kivonul a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TTP) tárgyalásaiból, illetve szembehelyezkedett az Európai Unióval tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP).

Korábban írtuk: A szabadkereskedelemről vitáznak a G20-ak

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »