Kína tárgyalni akar Észak-Korea miatt

A kínai vezetők nem akarnak kereskedelmi háborút vívni az Egyesült Államokkal – jelentette ki Li Kö-csiang miniszterelnök szerdán, egyúttal azt ígérte, hogy szélesebbre nyitják Kína állami szektor által uralt gazdaságát a külföldi befektetések és kereskedelem előtt.

Donald Trump amerikai elnök a tavalyi választási kampányában azt ígérte a választóknak, megemeli a kínai árukat sújtó importvámokat, hogy szembeszálljon Peking tisztességtelen kereskedelmi praktikáival. Fenyegetése aggodalmakat keltett amiatt, hogy Kína válaszul megtorló lépéseket tehet, felborítva a világ egyik legnagyobb volumenű kereskedelmi viszonyát.

“Nem akarunk a tanúi lenni annak, hogy kereskedelmi háború tör ki a két ország között. Ez nem tenné tisztességesebbé a kereskedelmünket” – mondta Li Kö-csiang a kínai Országos Népi Gyűlés (a parlament) évenkénti ülésszakát lezáró sajtóértekezletén.

A miniszterelnök a gazdasági reformok folytatását ígérte a Kínát érő számos kihívásra válaszul, hozzátette ugyanakkor, hogy nem fogják megengedni, hogy tömeges elbocsátásokra kerüljön sor.

Külpolitikai téren, az Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja miatt kiéleződött feszültség kapcsán, Li felszólította az összes érintett hatalmat, hogy a megfelelő megoldás megtalálása érdekében térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy Kína továbbra is támogatja az Észak-Koreát fegyverkezési programjainak feladására szorítani hivatott ENSZ-határozatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »