Bill Gates már aggódik, hogy a robotok elveszik a munkát

A robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót sem, ezáltal pedig igazságtalan előnyökhöz jutnak az emberekkel szemben – véli Bill Gates, a Microsoft informatikai óriásvállalat társalapítója, aki azt javasolta, hogy a kormányok vessenek ki robotadót az automatizálás lassításának és más típusú foglalkoztatási formák felkutatásának érdekében.

Meglepő álláspontnak tűnik ez a világ leggazdagabb emberétől, aki bízik a technológia fejlődésében, és a mesterséges intelligencia fejlesztésében is az egyik főszereplő, de nagyon is ésszerű magyarázatot adott a Quartz című gazdasági honlapon a napokban megjelent nyilatkozatában.

Gates rámutatott, hogy a robotok megjelenésével és fejlesztésével számos ember munkáját lehet helyettesíteni, az automatizálás egy sor foglalkozás megszűnését eredményezi. Nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani ezt a változást, legalább egy időre lassítsák az automatizálást és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

„Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa” – mondta Gates, aki szerint ez lehetővé teszi, hogy az emberek ne féljenek az innovációktól.

A robotok és emberek kapcsolatáról szóló Humans című sorozat egyik szereplője

A robotok és emberek kapcsolatáról szóló Humans című sorozat egyik szereplője

„Az adó határozottan jobb, mintha egyszerűen megtiltanának bizonyos dolgokat” – vélte a milliárdos amerikai üzletember, aki a robotadóból származó bevételeket egyebek között idős emberek gondozására és rászoruló gyerekek taníttatására is fordítaná.

Gates ötlete nem újkeletű, a robotizálás és a robotok utáni adó kivetését egy sor európai szocialista politikus is támogatja, köztük Benoit Hamon, a francia Szocialista Párt megválasztott elnökjelöltje. Benoit Hamon az alapjövedelem bevezetésének ötletével tűnt ki a riválisok közül, mely tágabban értelmezve a robotizálás és a munkaerőpiac ellentétére is megoldást jelenthet.

Az alapjövedelem bevezetésére éppen az idei év elején indult egy kísérleti program Finnnországban, ahol ugyan nem a robotizálás, hanem a magas munkanélküli juttatások jelentik a munkaerőpiac fő problémáját, az itt tapasztalt eredmények ugyanakkor könnyen hasznosíthatóak lesznek akár a „robotadó” bevezetésének kérdéskörében is.

Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan – köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója – inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét.

Az Európai Parlamentben azonban éppen a napokban, február 16-án utasították el a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »