Az USA-ban már csak a kiskorúak úszhatják meg a kitoloncolást

Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az illegálisan az országban tartózkodók kitoloncolását.

John Kelly belbiztonsági miniszter két rendelkezést adott ki, melyek szerint az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható. A miniszter elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják ki valamennyi, illegálisan az országban tartózkodó személyt.

A kormányzat hét prioritást határoz meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások, vagy bűncselekmények miatt, majd azokat is, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. A rendelkezések lehetőséget adnak az illetékes tisztségviselők számára arra:  maguk mérlegeljék,  hogy a kitoloncolandó milyen veszélyt jelent a közbiztonságra, vagy a nemzetbiztonságra.

A rendelkezések változatlanul érvényben hagyják azt a speciális programot, amely Barack Obama korábbi elnök nevéhez fűződik, s amely védelmet biztosít azoknak, akik 2012 óta gyermekként érkeztek illegálisan az országba.

Ugyanakkor jelentősen szigorít is a korábbi gyakorlaton, ugyanis Obama időszakában csak azokat a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlókat utasították ki az országból, akik komolyabb bűnöket követtek el vagy nemrég keltek át a határon – a többieket jellemzően békén hagyták.

Ez most megváltozik.

„Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól. Mindenki, a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható, aki megsértette a bevándorlási törvényt” – szögezte le a kormányzati rendelkezés.

Forrás: MTI / Marketwatch

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »