Irán meglehetősen furcsán értelmezi az atomalkut

Az iráni védelmi miniszter – a korábbi médiaértesüléseket megerősítve – azt közölte szerdán, hogy hazája egy új rakétát tesztelt, de ezzel nem sértette meg sem a nagyhatalmak és Teherán között létrejött nukleáris megállapodást, sem pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának az egyezséget jóváhagyó határozatát.

“A mostani kísérlet összhangban van terveinkkel, és nem hagyjuk a külföldieknek, hogy beavatkozzanak védelmi ügyeinkbe” – hangsúlyozta Hoszein Dehgán, akit a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Egy amerikai tisztségviselő hétfőn számolt be arról, hogy Irán kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával, amely több mint 1000 kilométer megtétele után megsemmisült.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter – anélkül, hogy megerősítette volna a rakétatesztről szóló médiajelentést – leszögezte kedden, hogy a hazájában gyártott ballisztikus rakétákat soha nem használnák más országok megtámadására, a velük végrehajtott kísérletekre pedig nem vonatkozik a 2015-ben tető alá hozott atomalku.

Zaríf ezt az után mondta, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter teheráni látogatása alkalmával súlyos aggodalmának adott hangot az újabb iráni rakétakísérlet miatt. Az iráni külügyminiszter egyúttal óva intette az Egyesült Államok új vezetését attól, hogy az iráni védelmi programot “ürügyként” használva “újabb feszültségeket” szítson.

Az iráni védelmi miniszter által említett 2231-es számú BT-határozat az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) közötti nukleáris alkut szentesíti, és egyúttal felszólítja Iránt, hogy ne végezzen semmilyen tevékenységet nukleáris robbanófej hordozására alkalmas ballisztikus rakétával. Zaríf kedden hangsúlyozta, hogy Iránban egyetlen ilyen rakétát sem gyártottak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »