A gyenge font tolja a brit gazdaságot

Tovább javult a múlt hónapban a brit gazdaság feldolgozóiparának aktivitása a hétfőn ismertetett új mérőszámok tanúsága szerint – a fő felhajtóerő a gyenge font nyújtotta külső versenyképességi előnyből eredt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar BMI-mutatója szeptemberben 55,4-re emelkedett az augusztusban mért 53,3-ről. Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására a jelzőszám 48,3-re zuhant. A feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor júliusi aktivitását együttesen mérő  összágazati beszerzési menedzser-index is mélyen 50 alá, 47,7-re zuhant a júniusi 52,4-ről. Ez 87 havi mélypont volt: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság legintenzívebb szakasza óta nem volt olyan alacsony, mint az EU-referendum utáni hónapban.

A szeptemberi feldolgozóipari BMI-index hétfői ismertetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza kiemelte, hogy a brit gyáripar aktivitási mérőszáma 2014 közepe óta nem járt ehhez hasonló magas szinten. Dobson szerint a növekedés elsődleges hajtóereje továbbra is a gyenge font, amely az ázsiai, az európai, az amerikai és a felzárkózó térségi piacokra irányuló brit exportot egyaránt segítette az elmúlt időszakban az új megrendelések részindexéből következtethetően.

A font hétfőn több évi mélypontra süllyedt, miután a piacok úgy értelmezték Theresa May brit miniszterelnök legutóbbi kijelentéseit, hogy a brit kormány az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokon a bevándorlás korlátozásának nagyobb jelentőséget tulajdonít majd, mint a hozzáférésnek az EU egységes belső piacához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az uniós munkavállalók beáramlásának korlátozásával Nagy-Britannia a jelenlegi EU-szabályozás alapján elvileg elveszítené akadálytalan hozzáférését az EU belső piacához. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis, ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz – ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli -, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

A hétfői londoni kereskedésben a font három éve nem mért mélypontra, 1,1440 euró alá gyengült, bár később valamelyest visszaerősödött. Legutóbbi csúcspontján, tavaly júliusban a font még 1,44 euró közelében járt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »