A magyar adósosztályzatot és a növekedési kilátást is javította az S&P

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi „BB plusz/B” szintről „BBB mínusz/A-3”-ra emelte. A „BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az új osztályzatok kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. A Standard & Poor’s – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon – immár másodszor emelte a magyar adósosztályzatot úgy, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolási kilátást. Legutóbb tavaly járt el így, amikor  „BB plusz/B”-re módosította a magyar szuverén besorolást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az S&P pénteki osztályzatjavítása azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

Ez azt jelenti, hogy most már csak a Moody’s Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást „Ba1” – a másik két hitelminősítő módszertanában „BB plusz”-nak megfelelő – osztályzattal.

A Moody’s azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában azonban a Standard & Poor’s kiemelte azt a véleményét, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói. A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső nettó hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor’s a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

A cég közölte, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A hitelminősítő várakozása szerint a deficit jövőre ugyan 2,5 százalékra emelkedik, de a GDP-arányos államadósság-ráta így is lefelé tartó pályán marad középtávon.

A Standard & Poor’s jelenlegi előrejelzése az, hogy a nettó államadósság-ráta 2019-re a hazai össztermék 68 százalékára csökken a tavaly mért 72 százalékról.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »