Nem zökkenőmentes a tűzszünet Szíriában

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte Moszkvával, hogy Washington mindaddig nem vesz részt katonai együttműködésben Oroszországgal Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem kapnak szabad utat a szír kormányerők által ostromlott településekre.

Az amerikai diplomácia vezetője telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, szóvivője szerint Kerry kifejtette Lavrovnak, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy a segélyszállítmányok állandóan késve juthatnak csak el a Szíriában dúló háború áldozataihoz.

Közben a Pentagon szóvivője, Jeff Davis arról számolt be, hogy péntektől amerikai speciális erők segítik a török haderőt és az Egyesült Államok által mérsékeltnek minősített szír lázadókat Szíria északi vidékein. A szóvivő szerint ezzel Washington a török kormány kérésének tesz eleget. Davis részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott el, hogy „néhány tucat” speciálisan kiképzett katonáról van szó.

A két bejelentésre azt követően került sor, hogy pénteken délelőtt Barack Obama amerikai elnök a nemzetbiztonsági tanács munkatársaival, valamint John Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel tanácskozott a szíriai amerikai-orosz együttműködés helyzetéről.

Szíriában három napja van érvényben az amerikai-orosz megegyezéssel létrehozott tűzszünet, bár Moszkva csütörtökön azzal vádolta Washingtont, hogy nem tartja be teljes mértékben a megállapodást. Peter Cook Pentagon-szóvivő pedig már csütörtökön jelezte, hogy addig nem folytatódhat Washington és Moszkva katonai együttműködése Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem tudnak eljutni a szenvedőkhöz.

A múlt szombaton megkötött orosz-amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a radikális fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben.

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »