Érdekes tények Ománról, amiket jó tudni, ha odautazunk (x)

Az Arab-félsziget délkeleti partján terül el Omán, amelynek fővárosa és egyben legnagyobb városa is Maszkat. Az ország gazdaságának jelentős hányadát teszi ki a hal, a datolya és egyes mezőgazdasági termékek kereskedelme is a virágzó turizmus mellett. Az olaj és a gáz a legfőbb exportcikkei, azonban nem kizárólagosan olajfüggő a gazdaság, mint a szomszédos országok esetében.

Omán az arab világ legrégebbi független állama, ahol a szultán a fegyveres erők vezérkari főnöke, ezenkívül a központi bank elnöke, a védelmi miniszter és a külügyminiszter is egyben. Személye szent és sérthetetlen. Ománban nemhogy terrorizmus, de még bűnözés sem létezik. 

A Wanderers cikkéből megismerhetjük Omán 10 legszebb természeti látnivalóját, amelyeket érdemes felkeresni, ha errefelé utazunk. Mi most nézzünk meg néhány érdekességet, amit jó tudni Ománról!

Omán sajátosságai

Örökre szóló élményeket szerezhetünk, ha ellátogatunk egy teve szépségversenyre. A Muttrah bazárban a kerámiák, a fűszerek és az ékszerek mellett teve formájú ajándéktárgyakat szerezhetünk be. Ugyanitt kipróbálhatjuk, mennyire vagyunk sikeresek az alkudozásban, ami kötelező, mint bármelyik arab országban. 

A Sultan Qaboos Omán egyetlen mecsete, amely nyitva áll a nem muzulmán vallásúak előtt is. Bár a hőség miatt laza öltözetben is megjelenhetünk, azonban a fejünket kendővel el kell takarni, tehát mindenképpen vigyünk magunkkal azt is, ha felkeressük ezt a helyet. Bár az omániak vallási toleranciája közismert, de ezt tartsuk tiszteletben. 

A klíma errefelé november és február között a legkellemesebb, ilyenkor 20-30 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. A nyár perzselően meleg, ha nem bírjuk, akkor inkább válasszuk a téli hónapokat az utazásunkhoz. 

Igazi kuriózum a teknősrezervátum

Az ománi partvidék legnagyobb látványossága, hogy évente több tízezer teknős vándorol ide. Ezeknek később kicsinyeik születnek, Ras Al Jinz a teknősök megfigyelésének kedvelt helyszíne. 

Az Arab-félsziget legkeletibb csücske szigorúan védett természetvédelmi terület, az anya teknősök itt tojják tojásaikat, majd a kis teknősgyerekek itt kelnek ki belőlük. Lenyűgöző látvány, amikor a sok aprócska teknős elindul a tenger felé. 

A gasztronómia specialitásai

Sok szállodában datolyát szolgálnak fel a kávé mellé, de hagyomány az is, hogy a vendégeket datolyával, kardamommal és gyümölccsel köszöntik az omániak. Alkoholt csak engedéllyel lehet vásárolni, a helyiek a havi jövedelmük maximum 10%-át költhetik szeszes italokra. A helyi lakosok közül sokan hagyományos vizipipát szívnak. 

A sertéshús behozatala és fogyasztása még a látogatóknak is tilos. Az ománi konyha ételeinek alapja a bárány, a baromfihús, a hal és a rizs. Ételeiket fűszerekkel, gyógynövényekkel szeretik bepácolni, a kávé nemzeti italnak számít, de a tea is jelentős szerepet tölt be. 

Az ománi konyhára hatással volt a pakisztáni, az iráni, az indiai gasztronómia, de több afrikai és ázsiai ország konyhája is. Még az európai mediterrán konyha jellegzetességei is felfedezhetők benne. 

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek