Mi és miért fontos egy okostelefon kijelzőjének specifikációjában? (x)

Van pár olyan alapvető adat a kijelzőkkel kapcsolatban, amivel manapság dobálóznak a gyártók. De tudjuk is, hogy ezek mit jelentenek? Vagy csak azt nézzük, hogy minél nagyobb számokkal rendelkező készüléket vásároljunk? Nézzünk kicsit a számok mögé!

A mai okostelefonoknál nagyon fontos a kijelző

A mobiltelefonok előlapja ma már a legtöbb esetben szinte egy az egyben maga a kijelző. De nem volt ez mindig így! Ma már természetesnek tekintjük, hogy érintőképernyőt kapunk, és nem kell fizikai gombokat használnunk. Elég idegen is lenne sokak számára, mert egyszerűen nem ezt szokták meg.

Pedig korábban a kijelző csak arra volt használható, hogy jelezze a hívásokat, elolvashassuk rajta az üzeneteket, beállíthassuk az ébresztőt, a csengőhangot és elérjük az egyéb funkciókat. És persze hogy játsszunk egy jót a snake nevű játékkal. De ezek még nagyon kis felbontással működtek, és egyáltalán nem voltak érintőképernyős megoldások.

Pár év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a mobiltelefonok iparága. Ma már minden készülék okostelefon, hatalmas, gyönyörű kijelzőkkel, melyek tűélesek, fényesek, de ha kell akkor energiatakarékosak is tudnak lenni. Manapság képeket, videókat, akár komplett filmeket is megnézhetünk, méghozzá kiváló felbontásban, akár egy online streaming szolgáltató szerveréről is. Hatalmas fejlődésről beszélhetünk! Napjainkban nagyon fontos a képernyő minősége.

A kijelző mérete

Természetesen mindenki hatalmas és gyönyörű kijelzőt szeretne, igaz? Nem feltétlenül. Vannak, akiknek sokkal fontosabb, hogy még egy kézzel is tudják használni a készüléküket. De a trend valóban az, hogy hódítanak a 6 hüvelyk feletti méretek. Jellemzően az OLED vagy AMOLED kijelzők. A legnagyobbak megközelítik a 7 hüvelyket is. Például kiszivárgott információk alapján a Google Pixel 8 Pro 6,7 hüvelykes lesz!

A frissítés gyorsasága

Erről nagyon sokat hallani az utóbbi időben. Ma már a legjobb készülékeknél 120 Hz-ről beszélhetünk, ami a másodpercenkénti frissítési gyakoriságot jelenti. Ez telefonos játékoknál kifejezetten fontos. Alapvetően arról van szó, hogy minél magasabb ez a szám, annál “folyékonyabb” lesz minden mozgás a képernyőnkön. Érdekesség, hogy a Google Pixel 8 Pro például képes lesz 5 Hz-re is levinni ezt az értéket, hogy kímélje az akkumulátorát.

Fényerő

Nyáron a napon sétálva nincs is idegesítőbb, mint amikor nem látjuk a telefonunk kijelzőjét. Erre a minél nagyobb fényerő a megoldás. A gyártók ma már ott tartanak, hogy a korábbi pár száz nites fényerőt feltornázták 1000 fölé. Nem egyedi, hogy egy készülék akár 1600 nites maximális fényerővel érkezzen a polcokra.

További mutatók

Természetesen ez nem az összes mutatója egy kijelzőnek. Fontos a kontrasztarány, a színmélység is, stb. Sőt, nem mindegy a fogyasztás sem! Ha egy készüléket szeretnénk sokáig használni töltés nélkül, akkor vagy nagy akkumulátorra van szükségünk, vagy egy energiakímélő kijelzőre.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek