Mit kell tudni a gyermekelhelyezési perről? (x)

A válás nagyon meg tudja viselni az embert. Nem csupán a veszekedések, a fájdalom vagy a jogi hercehurca miatt, hanem azért is, mert ilyenkor a korábban dédelgetett álmainkat gyászoljuk, és a kudarc érzése számtalan sebet ejt rajtunk.

Ha ezt a dolgot felnőttként ilyen nehéz feldolgozni, akkor gondoljunk csak bele, hogy egy kiskorú gyermek életében milyen maradandó törést okozhat az addig megszokott biztonsági háló, a család felbomlása. 

Ráadásul a szülők még rajta is marakodni fognak, és ha nem tudnak megegyezni a kérdésben, akkor perre mennek, ami mindaddig eltart, amíg a szülői felügyeletről, a gyermek elhelyezéséről, a gyerektartásról és a különélő szülővel való kapcsolattartásról nem születik döntés.

Gyermekelhelyezési per

A gyermekelhelyezési per jogi menete lényegében úgy zajlik, hogy a bíróság az első tárgyaláson ideiglenes döntést hoz a fentebb is említett kérdésekről. Majd a válófélben lévő felekre van bízva, hogy még a bontóper előtt megegyezésre jussanak, és ezt írásba is foglalják, lehetőleg hozzáértő válóperes ügyvéd segítségével. 

Ha ez megtörténik, akkor beadható a válókereset. Amennyiben viszont nincsen megegyezés, akkor a bíróság dolga lesz az, hogy rendezze a gyermekek sorsát, amely sajnos hosszabb pereskedéssel és a gyermekek számára komoly érzelmi teherrel jár együtt.

Ki tekinthető jogi értelemben szülőnek?

Manapság egyre fajsúlyosabb kérdés, hogy azokban a házasságokban, amelyekben a kérdéses gyermek nem feltétlenül mindkét fél vér szerinti gyermeke, kinek vannak szülői jogai.

Ez a problematika különösen az apák tekintetében merül fel, hiszen a törvény azt tekinti anyának, aki megszülte a gyermeket. Náluk a törvény akkor vélelmezi az apaságot, ha a gyermek a házasság fennállása alatt, vagy még a házasság előtt, de már az életközösség megkezdődése után jött világra.

Amennyiben viszont egyéb esetről van szó, akkor a Járási Hivataloknál lehetőség van apasági nyilatkozat benyújtására is. Ezt érdemes minél előbb beadni, mivel az ügyintézési határidő 60 nap, és ha a bontóperig nincs eredmény, akkor a bíróság valószínűleg nem az apa javára fog majd dönteni.

Külön élő szülő sem lesz kizárva a szülői feladatokból

Természetesen a szülői feladatoktól az a szülő sem lesz megfosztva, amelyik ellen a bíróság dönt, csupán azokat meghatározott mértékben gyakorolhatja. Csak akkor foszthatják meg ettől, ha a gyermek érdekei és védelme ezt kívánja meg.

Háromévente kérhető a gyermekelhelyezési döntés felülvizsgálata

Ehhez viszont teljesülni kell annak, hogy a jelenlegi állapot súlyosan sérti a gyermek érdekét, vagy valamilyen körülményben lényeges változás állt be. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy csak a vétlen szülő szorgalmazhatja az elhelyezés felülvizsgálatát.

Reméljük, hogy az alábbi írásunkkal sikerült némi betekintést adni a gyermekelhelyezési perbe. Persze ez csak a téma felületes kapargatása volt, ha szeretnénk még jobban elmélyedni benne, akkor érdemes egy ügyvédhez fordulni, aki sokkal jártasabb a dologban, mint mi.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek