Piaci körkép: idei csúcsáról ereszkedik a DAX

  • A BP és az HSBC negyedéves eredményei a középpontban
  • A Shop Apotheke a vártnál jobb eredménnyel okozott meglepetést

Vegyes hangulatban zajlik a kereskedés kedden az európai piacokon, a részvényindexek enyhe mínuszban forognak, de egyes vállalatok papírjai próbálnak a pozitív tartományban maradni. A német DE30 a reggeli nyitásban még emelkedett, és új éves csúcspontot állított be, de a lendület nem tartott sokáig, a nyitás után pár perccel máris profitrealizálás indult, aminek következtében a DE30 már veszteséget mutat.

Délelőtt 10 órakor publikálták az eurózóna harmonizált inflációs mutatóját (HICP), melyből a fő árindex a várakozásoknak megfelelően 7%-os lett (előző hó: 6,9%), a maginfláció azonban a vártnál kissé jobban csökkent (tény: 5,6%, várt: 5,7%, előző hó: 5,7%).

Az euróövezetben így továbbra is magas az infláció, és jelentősen meghaladja az EKB célját, ami nehéz helyzetbe hozza az Európai Központi Bankot a szigorítási ciklusban. Ráadásul a mai BMI adatok azt mutatták, hogy a legtöbb európai gazdaság lassuló fázisban van (A BMI értékek 50 pont alatt alakulnak).

DE30 grafikon

A német blue chip indexen alapuló határidős mutató (DE30) lefelé tart ma, és a tegnapi nyitószint alá próbál letörni. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

A befektetők figyelmét ma leginkább két brit óriáscég, a BP (BP.UK) és az HSBC (HSBA.UK) eredményszámai kötik le. A vállalatok negyedéves eredményei eléggé eltérően alakultak, ami hozzájárult a mai magas volatilitáshoz Európában. Íme a jelentések részletei:

BP

A BP részvényei lefelé tartanak, miután a cég nem hozta a cash flow-ra vonatkozó várakozásokat, és a vártnál lassabban vásárolja vissza saját részvényeit. A cash flow dinamikája valószínűleg az utóbbi hónapokban csökkenő olajárak miatt gyengült. Az egy részvényre jutó eredmény mindenesetre jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat, ami segít túljutni a lassabb saját részvény visszavásárlások miatti negatív reakciókon. A BP közölte, hogy 1,75 milliárd dollár értékben fog saját részvényeket vásárolni, ami 1 milliárd dollárral kevesebb a korábbi időszakban lezajlott ügyletek értékénél.

HSBC

A helyzet éppen ellentétes az HSBC-nél, itt a saját részvény visszavásárlási program húzza felfelé a részvények árfolyamát, bár a negyedéves eredményszámok is meghaladták az elemzői konszenzust. A befektetők leginkább az alacsonyabb költségszintnek és az alacsonyabb tartalékoknak örültek, emellett pedig az HSBC egy 2 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot jelentett be az erős profitnövekedés nyomán. Az HSBC vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a nemrég 1 fontért megszerzett SVB UK lesz az új globális technológia részleg központi eleme.
Az elemzők a vártnál jobb kamatbevételeknek is örültek, bár a JPMorgan elemzője hozzátette, hogy a nettó kamatmarzs dinamikája gyengülni látszik.

Németországban a Shop Apotheke (SAE.DE) jelentése okozott pozitív meglepetést a befektetőknek, az elemzőknek különüsen a kiigazított EBITDA erős növekedése és a szabad cash flow állomány keltette fel a figyelmét. A Morgan Stanley elemzője jelezte, hogy az igen erős EBITDA teljesítmény legfőképpen a működési hatékonyság javulásának köszönhető a német, osztrák és svájci piacokon.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek