Piaci körkép: többhetes csúcsokon zártak az indexek

A legtöbb európai tőzsdemutató emelkedéssel indította a hetet, és tekintélyes indexemelkedéssel fejezték be a kereskedést. Hétfőn a banki részvények a legjobban teljesítő részvények közé tartoztak, mivel az EKB további kamatemeléseket helyezett kilátásba.

Az európai indexek két-három heti csúcsokra emelkedtek vissza hétfőn. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,57 százalékkal végzett magasabban, a Stoxx Europe 600 index 1,78 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,14 százalékos nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 1,69 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX 2,39 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,95 százalékos erősödést ért el. Milánóban 2,27 százalékos, Madridban 2,01 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

A brit piacon az alapanyagipari részvények erősödtek elsősorban. Az Anglo American és a Glencore nagy bányavállalatok az index legnagyobb nyertesei közé tartoztak. A brit gazdaság júliusi növekedése a vártnál kisebb volt a villamosenergia-termelés és az építőipari termelés visszaesése közepette, ami megterhelte kissé a tőzsdei hangulatot. Az angol jegybank friss elemzésében közölte, hogy 2023 egészében recesszióra számít a vásárlóerő csökkenése nyomán.

Párizsban az Alstom és az Arcelormittal négy százalék feletti emelkedéssel került az erősödő részvények élvonalába a Renault és az Airbus kíséretében. A pénzügyi szektor nagyjai is nagy nyereséget értek el, esetenként két százalék felettit.

Az euró hétfőn erősödött. Az EKB a múlt héten példátlan mértékű, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és jelezte, hogy a hitelfelvételi költségek tovább is emelkedhetnek, mivel az inflációs nyomás továbbra is magasnak ígérkezik. A swap ügyletek árazása alapján a múlt heti 75 bázispontos kamatemelés után 68%-os a valószínűsége annak, hogy az EKB újabb 75 bázispontos emelést hajt végre októberben.

Emellett Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke is jelezte a hét végén, hogy ha az infláció nem lassul, akkor ezt további egyértelmű infláció-ellenes intézkedéseknek kell követnie. A dollár ma tovább távolodott a 20 éves csúcsoktól, a devizapiaci kereskedők egyrészt az eddig elért nyereségeket realizálták annak tükrében, hogy már beárazták a Fed következő, 75 bázispontos kamatemelését.

Júliusban az euró 20 év óta először érte el a dollárparitást, és azóta az 1 dolláros szint körül mozog a mély és elhúzódó recesszióval kapcsolatos aggodalmak miatt.

A német blue chipeket tömörítő határidős DE30 index ma visszatért a 13.200 pontos szint fölé, sőt, az európai piacok zárásakor már 13.400 pont környékén forgott.

A VW (VOW1.DE) és a Porsche SE (PAH3.DE) részvényei is jól teljesítettek ma,profitálva a Porsche tervezett tőzsdei kibocsátása körüli eufóriából. Lutz Meschke, a Porsche AG pénzügyi igazgatója jelezte, hogy a cég minél hamarabb fel szeretne készülni a kibocsátás lebonyolítására, mert erős befektetői érdeklődést tapasztalnak.

Hozzászólások ()

Friss hírek