Kormányváltás lehet az erőszakhullám következménye Svédországban

Az első eredmények szerint a jobboldali politikai pártok egy csoportja egyetlen képviselőnyi előnyt szerzett a svédországi parlamenti választásokon, és jelenleg úgy tűnik, hogy a Magdalena Andersson svéd miniszterelnök által vezetett baloldali blokkot le fogja győzni.

A vasárnapi exit poll felmérések eredetileg Andersson kormányzó balközép szociáldemokratáinak és szövetségeseiknek szűk győzelmét vetítették előre, de a részeredmények közzétételével azóta a politikai jobboldal felé mozdult el a mérleg.

Miután hétfő reggelre a szavazatok nagyjából 95%-át megszámolták, az Ulf Kristersson vezette jobbközép Mérsékeltek által vezetett négy pártból álló jobboldali blokk összesen 175 mandátumot szerzett, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták Párt pedig eddigi legjobb választási eredményét érte el.

Az Anderssont miniszterelnökként támogató négy párt eközben 174 mandátum megszerzésére látszik esélyesnek. Végleges eredmény legkorábban szerdán várható, mivel a levélben leadott szavazatokkal és a külföldön élő állampolgárok voksaival még korrigálni kell a számokat, így akár még fordulhat is a sorrend.

Ha viszont maradnak ezek az eredmények, az azt jelenti, hogy a jobboldali pártcsoport parlamenti többséget szerzett, ami megnyitja az utat a blokk előtt, hogy megpróbáljon kormányt alakítani.

Összesen nyolc párt (négy jobboldali, négy baloldali) verseng a 349 fős svéd parlamentben, a Riksdagban elfoglalt helyekért.

Az előzetes eredmények szerint a szociáldemokraták a szavazatok 30,5%-át szerezték meg, és ezzel továbbra is tartják a legnagyobb párt szerepét, Andersson azonban nehezen maradhat hatalmon, mivel a szélsőjobboldali Svéd Demokraták jelentősen megerősödtek. Az egykor a politikai spektrum többi tagja által elkerült szélsőséges párt az előzetes eredmények szerint a szavazatok közel 21%-át szerezte meg.

A párt a törvény és rend kérdésével kampányolt, és a migrációval kapcsolatos kemény álláspontjával igyekezett támogatottságot szerezni, miután a fegyveres erőszak folyamatos növekedése, a bevándorlók körében egyre gyakoribbá váló gyilkosságok és bandaháborúk elbizonytalanították a választókat.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek