Lenin szobor és orosz rubel vár az elfoglalt ukrán városokra

Az Európai Bizottság elnöke a hatodik uniós szankciócsomag bemutatása mellett ma beszélt arról is, hogy az EU támogatási csomagokkal kíván hozzájárulni Ukrajna újjáépítéséhez, ehhez azonban előbb a háborút kellene megnyerni. 

Ursula von der Leyen közölte, az EU megkezdte egy nagyívű helyreállítási csomag kidolgozását a beruházások ösztönzése, és a szükséges reformok meghozatala érdekében. E csomagnak foglalkoznia kell az ukrán gazdaság gyengeségeivel, és le kell fektetnie a fenntartható, hosszú távú növekedés alapjait. Mindez „kikövezi az utat” Ukrajna jövője előtt az Európai Unió felé – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen kijelentéseivel ugyanakkor kissé „előreszaladt”, jelenleg ugyanis nem az a kérdés, hogy milyen forrásokból kerüljön sor Ukrajna újjáépítésére, hanem az, hogy mekkora rész marad az országból az ukrajnai vezetés kezében. Amíg tart a háború, addig nincs értelme újjáépítésről beszélni, ráadásul nem csak az ukrán területek folyamatos bombázása jelent problémát, hanem az is, ahogyan Oroszország a már elfoglalt területeket kezeli.

Kolonizáció

A Krím-félsziget elfoglalásához hasonló forgatókönyv szerint ugyanis folyamatosan zajlik az elfoglalt területek „kolonizációja”. A Guardian riportja szerint április közepén egy álmos, tengerparti kisvárosban, Henicseszkben, a városháza előtti téren egy Lenin szobrot helyeztek el, a városháza tetején pedig orosz és szovjet (!) zászlók lengtek – éppen Lenin születésnapjának 152, évfordulójára időzítve.

A Sky News múlt héten arról számolt be, hogy a szintén az oroszok által elfoglalt Herszon városában bevezették az orosz fizetőeszközt, a rubelt, az ukrán hrivnyát pedig négy hónapon belül kivezetik.

Hamarosan mindkét város – Henicseszk és Herszon is -, egy legitimnek semmiképpen nem nevezhető „népszavazásnak” köszönhetően a Herszoni Népköztársaság része lehet, a Donyeckben és Luhanszkban lezajlott példákkal megegyezően. Innen pedig már csak egy apró lépés, hogy a „Herszoni Népköztársaság” vezetése előálljon azzal az ötlettel, hogy csatlakoznának Oroszországhoz.

Az elfoglalt területeket Oroszország már most is saját területének tekinti, erre utal az is, hogy a Reuters cikke szerint Herszon körzetében Oroszország leállította az Ukrajna által biztosított internetszolgáltatást és a területet az orosz rendszerre kapcsolta.

A londoni székhelyű NetBlocks közölte, hogy szombaton szinte teljes internetleállást tapasztaltak Herszon régiójában, ami több ukrán internetszolgáltatót is érintett. Az internetszolgáltatás pár óra után helyreállt, de a mérések szerint az adatok már Oroszországon keresztül érkeznek – így természetesen az orosz állam által kifogásolt tartalmakat is megszűrve.

Mindezek fényében szép dolog a szolidaritás és az újjáépítési források biztosítása, de a valóság jóval sötétebb. A valóságot a Guardian videós összeállítása szemlélteti, ahol ukrán helyszínek láthatók a háború előtt és most:

https://www.instagram.com/p/CbztGgBPukJ/

Forrás: The Guardian / Reuters / Sky News / Kitekintő / Lazók Rómeó

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »