350 alatt maradt a forint az MNB kamatdöntése után

Megtartotta az elmúlt napokban mutatott erősödését és 350 alatt maradt a forint árfolyama az euróval szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várt mértékű kamatemelésről döntött kedden és változtatott a kamatfolyosón is.

Újabb 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A testület a kamatfolyosón is 30 bázispontot emelt, így az 0,55 százalék és 2,45 százalék közötti lett.

Előző, júliusi ülésén ugyancsak 30 bázisponttal 1,20 százalékra, júniusban ugyanilyen mértékben 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács. A testület júniusban jelentette be, hogy kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szembekerült a kormánnyal Matolcsy György

Újra a kormányt támadja Matolcsy György

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt 0,60 százalékon.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2021. augusztus 24.)

A forint euróval szembeni árfolyama a kamatdöntés bejelentése után egy órával 349 forinton állt, azaz a forint megtartotta az elmúlt napokban mutatott erejét, igaz, a kamatemelési ciklus elindításának májusi bejelentésekor elért 344-es szintet azóta még nem tudta megközelíteni.

EURHUF árfolyam alakulása 2021 márciusától, napi bontású grafikonon (D1). Forrás: xStation5

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »