Átlőttek az orosz határ túloldalára

Orosz területet értek lövések Ukrajna felől vasárnapra virradóra – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azután nyilatkozott a Rosszija-24 tévének, hogy Moszkvában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. Eközben Kanada bővítette büntetőlistáját és Merkelék is hivogatták Putyint.

Putyin az emlékhelyen

Az alkalmat az szolgáltatta, hogy 73 éve támadták meg a náci Németország csapatok a Szovjetuniót. Mint mondta, „Borzasztó, hogy annyi évvel a nagy honvédő háború kezdete után vér folyik az egykori Szovjetunió területén”.  

Az ukrajnai helyzetről szólva hangoztatta, hogy Ukrajnában „mem szűnik a harci tevékenység. Az éjszaka ukrán területen a tüzérség igen aktív tevékenysége volt tapasztalható (Oroszországban).” Az államfő nem vállalkozott arra, hogy megnevezze ki lőtt, az ukrán kormányhadsereg, vagy a (kijevi kormányt támogató)  úgynevezett jobboldali fegyveres alakulatok. Hangoztatta, el kell érni, hogy minden harci tevékenység megszűnjön. Putyin hozzátette, szükséges, hogy konkrét és tartalmas párbeszéd kezdődjön Ukrajnában.

Már pénteken lövöldöztek

Pénteken a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhelyet érte támadás, ahol súlyosan megsebesült az egyik orosz határőr és anyagi kár is keletkezett. Petro Porosenko ukrán elnök péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék a fegyvert.  Putyin a kezdeményezéssel kapcsolatban kijelentette: „Az a tény, hogy Porosenko tűzszünetet hirdetett ki, kétségtelenül fontos része a végső (békének) megoldásnak. E nélkül lehetetlen lenne bármiről megállapodni, Oroszország minden eszközzel támogatni fogja ezeket a szándékokat.” 

Ukrán kormányzati források tájékoztatása szerint a harcok szombaton is folytak az ország keleti részében, miután az oroszbarát erők megtámadtak egy ukrán átkelőt az orosz-ukrán határon, valamint egy katonai bázist. Támadást kíséreltek meg egy légi támaszpont ellen is.

Égtek a forró vonalak

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s arra kérték, hogy támogassa a tárgyalásokat Ukrajnában, továbbá felszólítottak minden felet az ellenségeskedések beszüntetésére – olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Három nappal az előző ilyen hármas eszmecsere után Hollande és Merkel „nyugtázta az orosz elnöknek az ukrán elnök (Petro Porosenko) tűzszüneti bejelentése után tett nyilatkozatát”, s kérte Putyint „a tárgyalások felújításának támogatására”. Ugyancsak utaltak az ukrán-orosz határ ellenőrzésének fontosságára, hogy megakadályozzák fegyveres egységek vagy szállítmányok bejutását. Steffen Seibert német kormányszóvivő megerősítette, hogy a beszélgetés fő témája a tűzszünet volt.

Szaporodnak a menekültek

Eddig 2712 ukrajnai kapott ideiglenes menedékjogot Oroszországban, az átmeneti szállásokon pedig több mint 18700 Délkelet-Ukrajnából érkezett menekült tartózkodik – hangzott el a rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott kormánybizottság vasárnapi ülésén.

Anatolij Kuznyecov, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) igazgató-helyettese a tanácskozáson elmondta, hogy 250 ukrán állampolgár kapta meg a menekült státust. Vlagyimir Pucskov, a kormánybizottságot vezető rendkívüli helyzetek minisztere utasította az FMSZ-t, hogy minden formalitást nélkülözve nyújtsanak azonnali segítséget azoknak az embereknek is, akiknél nincsenek dokumentumok.

Az FMSZ igazgató-helyettesének tájékoztatása szerint jelenleg több mint 18700 embert helyeztek el az Oroszország területén létesített 233 ideiglenes szálláson, olyanokat, akik szavai szerint „kénytelenek voltak elhagyni Ukrajna területét”. Kuznyecov úgy vélte, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet egyre nehezebb, a humanitárius katasztrófa súlyosbodik. „Az emberek a háború elől menekülnek. Van, aki arra vár, hogy változás lesz és reméli, hogy visszatérhet. Van, aki úgy döntött, hogy marad” – mondta Kuznyecov. 

MTI

Friss hírek