Veszélyben a palesztin-izraeli béketárgyalások

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyelőre hallgat, de több politikusa megszólalt a júliusban megindult palesztin–izraeli béketárgyalások eddigi legsúlyosabb válságának ügyében.

Izraelben hivatalosan mindeddig nem reagáltak a fontosabb állami vezetők Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd esti beszédére, amelyben bejelentette, hogy kezdeményezi a Palesztin Autonóm területek felvételét az ENSZ tizenöt szervezetébe, ami Izrael eddigi álláspontja szerint az eredetileg kilenc hónaposra tervezett béketárgyalások végét jelentené. Több kevésbé meghatározó politikus azonban nyilatkozott, köztük Uzi Landau idegenforgalmi miniszter, aki a közszolgálati rádióban azzal fenyegetőzött, hogy „súlyos árat fizetnek a palesztinok lépésükért”. 

„Az egyik intézkedés az lehet, hogy Izrael kiterjeszti fennhatóságát olyan területekre, amelyek minden jövőbeli megállapodásban egyértelműen a zsidó államhoz kerülnének”, mondta, utalva a Ciszjordániában található nagyobb teleptömbökre. „Izrael gazdaságilag is veszteségeket okozhat a palesztinoknak, megakadályozva a gazdasági segélyek eljutását hozzájuk.”

A „palesztinok felfedték valódi, gyakran békeellenes arcukat, miszerint csak az érdekli őket, hogy gyűlölködő gyilkosokkal táncoljanak az utcákon” – mondta Ofír Akunisz, a miniszterelnökség és a kneszet közti kapcsolattartásért felelős miniszterhelyettes. Kifejtette: szerinte „már az amerikaiak is értik, hogy semmi sem elég Mahmúd Abbásznak, és a palesztin zsarolásnak nincsenek határai.”

A legkeményebben Benjámin Netanjahu miniszterelnök Likud pártbéli szélsőségesen nacionalista riválisa, Móse Feiglin reagált a palesztin döntésre. Szerinte Izraelnek fel kell mondania az 1993-ban a palesztinokkal megkötött és Ciszjordánia bizonyos részein számukra autonómiát biztosító oslói egyezményt, s  annektálnia kell a megszállt területeket. 

Az ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője, Jichák Herzog reményét fejezte ki, hogy Jonathan Pollard pészahra, a két hét múlva esedékes zsidó húsvéti ünnepre Izraelben lesz. Ezzel a kedden még reálisak tűnő, izraeli-palesztin egyezményre utalt, amelynek részeként szabadon engedték volna az Amerikában életfogytiglani büntetését töltő izraeli kémet. De a tárgyalásokkal kapcsolatban Herzog is borúlátó volt, szavai szerint „Netanjahu és Abbász borzalmakra vágyik, és nem biztos, hogy előre lehet lépni a béketárgyalásokon”. 

A Jediót Ahronót című lap internetes oldalán megjelent kommentár szerint Amerika kivételével egyik fél sem érdekelt a békeegyezmény létrejöttében. Izrael és a palesztinok ”húzzák az időt, és dagonyáznak a sárban” – áll az „előre várható kudarc krónikája” alcímet viselő cikk elején. A kormányközeli Jiszráél Hajóm (Izrael ma) című lap szerint haldoklik a békefolyamat, és az amerikaiak jelenleg elsősorban az erőszak előtérbe kerülését próbálják megakadályozni. 

A katonai rádiónak nyilatkozó Ísza Karáke palesztin börtönügyi miniszter Izraelre hárította a felelősséget a válságért, mert Jeruzsálem nem engedte szabadon a júliusi megállapodás szerint az oslói egyezmény előtti palesztin foglyok negyedik csoportját. Karáke bejelentette, hogy Rámalláh a nemzetközi szervezeteknél hadifoglyokká szeretné nyilváníttatni az izraeli börtönökben lévő palesztinokat.

MTI

Friss hírek