Az állambiztonság ölte meg Curuviját

A szerb napilapok részletesen beszámoltak a múlt héten Slavko Curuvija újságíró, a Dnevni Telegraf tulajdonosának 1999. április 11-én elkövetett meggyilkolásának ügyéről. A  sajtóban nagy visszhangot váltott ki a Milosevic-rendszert kíméletlenül bíráló Curuvija elleni merénylet, mivel annak szálai a legmagasabb körökbe vezetnek. Most véglegesen pont kerülhet az ügy végére.

A gyilkossági ügyben új fordulatot hozott az, hogy Milorad Ulemek (ismertebb nevén Legija) aki Zoran Dindic miniszterelnök meggyilkolása miatt tölti börtönbüntetését, vallomást tett a különleges ügyészségen. A hatóságok szerint Radomir Markovic, az Állambiztonság (DB) volt vezetője, Milan Radonjic, a DB belgrádi központjának volt vezetője, Ratko Romic, a DB valamikori operatív munkatársa, és Miroslav Kurak, a DB különleges biztonsági egységének volt munkatársa követték el az újságíró elleni bűncselekményt.

A gyilkosság végrehajtására az információk szerint Markovic adhatott utasítást, magát a cselekményt azonban Kurak követte el. A másik két vezető segítő szervezőként tevékenykedett az esetben. Kurak ellen kiadták az Interpol körözőlevelét. Markovic jelenleg, a Szerb Megújulási Mozgalom elnöke ellen 1999-ben elkövetett emberölési kísérlet miatt negyven éves börtönbüntetését tölti. Az ügy szálait nagyon nehéz kibogozni, hiszen még az is felderítésre vár, hogy vajon az állambiztonsági vezetőt Mirjana Markovic, Slobodan Milosevic felesége utasította-e a gyilkosság megszervezésére. Az újságírót meggyilkolása előtt hazaárulással vádolták a „Politika Ekspres” egy cikkében, melyet akkor valószínűleg Mirjana Markovic sugallatára jelentettek meg.

A gyilkossággal kapcsolatban nyilatkozott Aleksandar Vucic, a kabinet első alelnöke, Miljko Radisavljevic különleges ügyész és Veran Matic, az újságíró-gyilkosságok kivizsgálásával foglalkozó bizottság elnöke, akik számos információt közöltek az ügyről. Veran Matic, bizakodóan nyilatkozott a gyilkosság teljes felderítésének körülményeiről, hiszen a bizottság által összegyűjtött bizonyítékok az ügyészség vádiratába is bekerülhetnek majd. A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) nem csak Curuvija, hanem Dade Vujasinovic és Milan Pantic meggyilkolásának körülményeit is vizsgálja.

Vuk Draskovic, a Szerb Megújulási Mozgalom vezetője úgy nyilatkozott, hogy szerinte Radomir Markovic beismeri majd a gyilkosság megszervezését. Ami véleménye szerint azért aggályos, mert így fő bűnösökként Milosevic és felesége, Mirjana Markovic lesznek kikiáltva. Azonban Milosevic már meghalt, felesége Mirjana pedig orosz állampolgársága révén a szerb igazságszolgáltatás számára elérhetetlen.

A gyilkosság kiszivárgott részletei

A Curuvija gyilkosság részleteiről és előzményeiről számos információ szivárgott ki a szerb médiában. A NIN hetilap értesülései szerint például az is, hogy a gyilkosság időpontját egy nappal elhalasztották a tervezetthez képest, mert nem tudták, pontosan, hogy az újságíró aznap mikor érkezik haza. Még érdekesebb, hogy Curuvija házának megfigyelését és lehallgatását halála után is folytatták. Azért, hogy megtudják, kit gyanúsít a család a gyilkossággal.

Az ügy aktuálpolitikai színezete

A Curuvija-ügy politikai dimenziót is kapott, hiszen az ellenzéki Szerbiai Demokrata Párt feltette a kérdést Aleksandar Vucic első miniszterelnök-helyettesnek, hogy nem tartja-e magát is felelősnek a likvidálásért. Vucic a bűncselekmény idején az akkori nemzeti egységkormány tájékoztatási minisztereként tevékenykedett, és az ő nevéhez fűződik az a hírhedt sajtótörvény, amely komolyan büntette a rezsimet bíráló lapokat.

A Szerb Haladó Párt elnöke elmondta, hogy ő maga is részese volt a rendszernek, mint tájékoztatási miniszter, de azt határozottan cáfolta, hogy tudott volna az újságíró likvidálásról. A politikus bocsánatot kért Szerbia polgáraitól és Ćuruvija családjától is, amiért 14 évig nem jártak végére a gyilkosságnak. A kormány első alelnöke azt mondta, február végére vagy március elejére várható a vádemelés.

Nagy Orsolya

Friss hírek