Nem fogynak tovább az amerikaiak

Négy évig folyamatosan csökkent a születések száma az Egyesült Államokban a gazdasági recesszió következtében hanyatló gyermekvállalási kedv miatt. Az Egészségügyi Statisztikák Nemzeti Központja által kibocsátott felmérés szerint viszont ez a tendencia megtorpanni látszik.

Tavaly majdnem négymillió amerikai kisbaba született, a születési ráta így összességében 63 baba 1000 szülőképes korú nőre vetítve. A spanyolajkúak esetében a ráta 2 százalékkal, az afroamerikaiaknál 1 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a fehéreknél stagnált. Az ázsiai amerikaiaknál és a csendes-óceáni őslakosoknál 4 százalékkal nőtt ez az érték, míg az alaszkai bennszülöttek és az amerikai indiánok esetében kicsivel csökkent.

A tavalyi számok nagyjából megegyeznek a 2011-es adatokkal, ezért egyes szakértők szerint a születések csökkenése megállt, az amerikai termékenységi ráta pedig kiegyenlítődött. Más elemzők úgy vélik, a negatív jelenség csak lelassult, a jövőre nézve nem vonhatóak le hosszú távú következtetések két év statisztikáiból.

Egyetértés tehát nincs az adatok értékelésében, de az tény, hogy Amerikában a születésszám csökkenése viszonylag friss jelenség. Az 1990-es évek vége óta évről évre több baba született egészen 2007-ig, amikor rekordszámú, 4,3 millió csecsemő jött a világra. A szakértők az ezt követő gazdasági válságnak tulajdonítják, hogy évről évre kevesebben vállaltak gyermeket.

Hivatalosan 2007 decembere és 2009 júniusa között volt recesszióban az amerikai gazdaság, de a felmérések szerint az amerikaiak többsége még 2011-ben is pesszimista és borúlátó volt. A demográfusok szerint ezért körülbelül 1,3 millió baba nem született meg. A mostani javuló gazdasági kilátások viszont bizakodásra adhatnak okot, és ösztönözhetik a családalapítási terveket, vélik az elemzők.

A Központ elemzésében arra is kitért, hogy tavaly a fiatalkori terhességek (15-19 éves kor között) száma rekord alacsony szintet ért el. A császármetszések aránya azonban egy másik jelentés szerint 33 százalék, a nemzeti célként kitűzött 15 százalék helyett. Különösen gyakran alkalmazzák a módszert Louisiana, New Jersey, Mississippi és Florida tagállamokban.

A nagy gazdasági világválság idején is zuhant a születések száma Amerikában. Csak az 1940-es években fordult meg a tendencia, a második világháború után pedig következett a baby boom.

Szakáli Máté

Friss hírek