Függetlenné válhat Texas

Barry Smitherman, texasi republikánus politikus úgy nyilatkozott, hogy az állam „kivételes helyzetben” van és megvannak az eszközei a „független nemzetté” váláshoz.

Smitherman jelenleg Texas Vasúti Bizottságának (RRC) elnöke, de szeretné elnyerni a republikánus főállamügyész-jelöltséget a 2014-es texasi választásokra. Texas Vasúti Bizottsága, nevével ellentétben (ma már) nem a vasúti közlekedést szabályozza, hanem az állami olaj-, gáz- és cseppfolyósított gázipart, a földfelszíni szén- és uránbányászatot, a gázközműveket, illetve a vezetékhálózatok biztonságát.

A hivatal jelentős befolyással bír Texas gazdaságára, amely kiemelkedő mutatókkal rendelkezik a tagállamok között. Kereskedelem tekintetében a legtöbb cikket exportáló tagállam, ő termeli a legtöbb energiát az Egyesült Államokon belül, hatalmas kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, kiemelkedő a mezőgazdaságban betöltött szerepe, a gyorsan növekvő gazdasága pedig a 2012-es GDP tekintetében megelőzi Dél-Koreáét és Hollandiáét.

Az energiaszektorban Texas világviszonylatban is vezető szerepet tölt be, Houston a világ energia-fővárosának nevezi magát. A texasi olajfinomítók naponta körülbelül 4,6 millió hordó olajat állítanak elő, de a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, palagáz) kitermelése mellett a megújuló energiaforrások alkalmazására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ráadásul Texas – eltérően más tagállamoktól – önálló elektromos hálózattal is rendelkezik.

Ez alapján Smitherman úgy nyilatkozott, hogy Texasnak megvannak az eszközei a függetlenné váláshoz: ahhoz, hogy „szigetországgá” váljon az Egyesült Államokon belül. A függetlenedés az ő megfogalmazásában tehát nem elszakadást jelent, hanem nagyobb tagállami önállóságot, melynek birtokában „ha az ország többi része darabokra hullik, Texas önálló entitásként működhet” tovább.

Smitherman hozzátette: célja az, hogy minél gyorsabban, minél jobban felpörgesse a texasi gazdaságot, függetlenül attól, mi történik az állam határain túl. Ennek érdekében a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) befolyását névleges szinten tartotta az államban, és az Obama-adminisztrációnak sem engedett beleszólást például a palagáz-kitermelés módszereibe. Smitherman megnyilvánulásai azonban nem jelentenek garanciát számára a tagállami főállamügyész-jelöltség elnyerésére, mivel Ken Paxton szenátor és Dan Branch képviselő is igyekszik elnyerni a republikánus jelöltséget.

Mindenesetre a tényleges önállósodási hangok sem ritkák a tagállamban. Texas állam beceneve „Magányos Csillag”. A Fehér Ház honlapján található is egy ezzel a mottóval fémjelezhető petíció, mely a hagyományosan republikánus beállítottságú Texas Uniótól való elszakadását szeretné elérni. A kezdeményezés Obama újraválasztását követően került fel a honlapra, és eddig körülbelül százhuszonhatezren írták alá. 

Szakáli Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »